Duurzaamheid
Iedereen is het erover eens dat duurzaam produceren de toekomst is. Wij gaan met strenge regels binnen Nederland niet de wereld redden, maar we kunnen wel het goede voorbeeld geven. Dat is waar Nederland ook sterk in is, gezonde gronden, hoge producties en voedsel van hoge kwaliteit. En wij zijn sterk in innovaties.
Stroming tegen de landbouw
Echter zie je in Nederland een steeds sterkere stroming die hoog kwalitatieve landbouwgronden om wil zetten naar natuur. En die ziet een toekomstig Nederland wat zich richt op natuur en recreatie. Veehouderijbedrijven moeten weg bij Natura 2000 gebieden en het gebruik van chemische gewasbescherming en organische of dierlijke meststoffen wordt verder beperkt. Maar zij staan er te weinig bij stil welke gevolgen dit kan hebben.
Productie
Nederland is inderdaad een exportland voor voedselproductie, maar ook voor hoogwaardige teeltmethoden. Wij zien vrij recent wat het voor Nederland betekent als wij afhankelijk worden van gasleveringen uit het buitenland. Door de groeiende wereldbevolking zal de vraag naar voedsel uit de productielanden alleen maar toenemen. Productie van voedsel die uit deze regio verdwijnt heeft dus grote nadelen. Voor het milieu en kwaliteit, omdat in andere landen veel meer areaal landbouwgronden nodig zal zijn voor vergelijkbare producties, maar nog meer voor dierwelzijn. Nederland staat bovenaan wat betreft regels omtrent dierwelzijn. Het zou vreemd zijn als wij dierlijke producten (blijven) importeren die niet aan onze eigen standaard voldoen.
Toekomst
Nederland zou trots moeten zijn op de wijze hoe hier voedsel geproduceerd wordt. Om ervoor te zorgen dat de productie op een hoog kwalitatief niveau blijft, zal de consument bij moeten dragen in betere prijsvorming. Ook zal de overheid na moeten denken hoe zij regels voor seizoensarbeid concurrerend blijven maken t.o.v. onze buurlanden, waar aparte regelingen voor de landbouw zijn. Veelal maken deze arbeiders geen gebruik van sociale regelingen en daardoor kunnen de werkgeverslasten op deze arbeid ook lager worden.
Financieel gezonde bedrijven kunnen de omslag naar een nog duurzamere bedrijfsvoering betalen en daar zijn producenten, consumenten en het milieu bij gebaat.
Ons team duurzaamheid kan u begeleiden naar het verlagen van uw footprint in 2030.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!