Vanoers.nlAgroBesparen op krachtvoer- en kunstmestkosten

Besparen op krachtvoer- en kunstmestkosten 

Besparen op krachtvoer- en kunstmestkosten

Nu de krachtvoer- en kunstmestprijzen door onder andere de oorlog enorm gestegen zijn, is het tijd om te schakelen en keuzes te maken. Het is bedenkelijk om op zoek te gaan naar alternatieven om kosten te kunnen besparen.

Alternatieven voor krachtvoer en kunstmest

Een eerste tip is om maiskolvensilage te telen, want dit bevat veel zetmeel en meer als 1000 VEM. Een bekendere krachtvoervervanger, zijn de voederbieten. Op het gebied van voederwaarde is dit een prima gewas, maar het nadeel hiervan is dat het een bewerkelijk gewas is. Het uitgangspunt is dat voederbieten een bruto opbrengst per hectare hebben van 17.000 kilogrammen drogestof. De totale jaarkosten per hectare bij dit uitgangspunt komen uit op € 371 Euro (cijfers afkomstig uit de kwin 21-22).

Geld besparen

Een fout die snel gemaakt wordt is om teveel geld te willen besparen op kunstmest. De bemesting is essentieel voor een kwalitatief goed gewas, want anders zal er uiteindelijk gecompenseerd moeten worden door de aankoop van voer. Echter, in bepaalde veen- en kleigebieden bevatten graskuilen al genoeg ruw eiwit, in dat geval is het aan te raden om niet te gulzig te zijn met de kunstmestgift. Een eiwitgehalte tussen de 150 tot 160 gram ruw eiwit is genoeg. Een (gedeeltelijk) alternatief voor kunstmest is om mineralenconcentraat te gebruiken. Dit is goedkoper dan kunstmest en kan prima als vervanger dienen. In de praktijk is te zien dat de mineralen beter opgenomen worden in de bodem en een ander voordeel is dat de hoeveelheid stikstof voor de helft meetelt op het gebied van gebruiksnormen.

Voorjaarsgras

In de komende maanden april en mei zou de veestapel al gerust geweid kunnen worden, want in voorjaarsgras zit het meeste darmverteerbaar eiwit per kilogram droge stof. Hierdoor zou met weinig krachtvoer toch goed gemolken kunnen worden. Hierbij wordt er niet alleen bespaard op de krachtvoerkosten, maar ook op machine- en brandstofkosten. Het voorjaarsgras is kwalitatief zo goed, dat weiden voor de eerste snede geen opbrengsten gaan kosten.

Krachtvoergift

Het is begrijpelijk dat met de huidige melkprijzen het wellicht niet aantrekkelijk klinkt om in krachtvoergift te dalen. Toch zijn er veel veehouders die een te hoge krachtvoergift hebben, deze gift hoeft niet hoger te zijn dan 30 kilo krachtvoer per 100 kilo melk. Een hogere krachtvoergift resulteert in onterecht hoge kosten en daarnaast drukt het de ruwvoeropname weg. In de kringloopwijzer is te zien hoe hoog de voerkosten en voeropbrengsten jaarrond gemiddeld zijn op het eigen bedrijf.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok
Medewerker accountancy
  • icon
Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok | Medewerker accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!