Vanoers.nlAgroDerogatie: een eindeloze discussie

Derogatie: een eindeloze discussie 

Derogatieregeling

De afgelopen maanden zijn onzeker geweest betreffende het opnieuw gebruik mogen maken van de derogatieregeling. Wat staat er de komende tijd te gebeuren en wat zijn de gevolgen als er niet opnieuw derogatie komt?

Gevolgen voor het niet behouden van de derogatieregeling

Door de derogatieregeling mogen veehouders meer mest op het land gebruiken dan de standaardnorm van 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest. De laatste maanden is er discussie ontstaan over het wel of niet behouden van deze regeling.

Minister Staghouwer heeft zich laatst optimistisch opgesteld in een Kamerdebat over derogatie, waarin Staghouwer liet weten vertrouwen te hebben in de huidige derogatieregeling. Daarbij gaf hij wel aan zich zorgen te maken over de invulling van derogatie op het gebied van regels en voorwaarden. Eén week later liet de minister weten dat het toch wel verstandig is om binnen de 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest te blijven.

Binnenhouden van koeien

Dit zijn tegenstrijdige gedachtegangen van de minister van landbouw en op dit moment is er op veel plaatsen al bemest na de eerste snede. Om je als weideboer te houden aan de laatste uitspraak van Staghouwer zou dit betekenen dat het vee in de stal moet blijven staan, zodat deze ondernemers binnen de bemestingsnormen blijven. Hier is vanuit LTO Nederland en Team Agro NL meteen al gehoor aan gegeven: aanstaande maandag 30 mei roepen de organisaties op om alle koeien binnen te houden. De organisaties geven aan dat koeien straks niet meer zonder een extra vergunning in de wei zouden mogen.

Gevolgen

Wat gebeurt er als je als veehouder nu aan derogatie voldoet en deze regeling er af gaat? In principe mag deze groep veehouders minder dierlijke mest gaan gebruiken op het eigen land en kan het tekort worden aangevuld door kunstmest. Er zijn drie verschillende manieren om dit tekort niet aan te hoeven vullen met kunstmest, namelijk door minder vee te houden, door meer mest te gaan afvoeren of door meer grond te gaan gebruiken. Alle drie deze opties zijn natuurlijk allesbehalve aantrekkelijk en bij de meeste veehouders niet haalbaar.

Meer nadelen dan voordelen

Het meest realistisch is om in dat geval meer mest af te voeren en meer kunstmest aan te voeren, omdat dit geen grote investeringen vraagt en zo de melkproductie op peil blijft. Op dit moment gaat de dierlijke mest naar blijvend grasland waar de risico op uit- en afspoeling het laagst is. Bij het afvoeren van dierlijke mest gaat de mest vaak naar akkerbouwergebieden toe, waar het risico op uit- en afspoeling groter is. Kortom als er in Nederland geen gebruik meer gemaakt mag worden van de huidige derogatieregeling, zitten hier meer nadelen dan voordelen aan vast.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok
Medewerker accountancy
  • icon
Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Arno Zagers
Arno Zagers | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!