Vanoers.nlTransport en logistiekVergunningsgrens eurovergunning voertuigen binnen EU omlaag

Vergunningsgrens eurovergunning voertuigen binnen EU omlaag 

Vergunningsgrens eurovergunning voertuigen binnen EU omlaag

De vergunningsgrens voor de eurovergunning voor internationaal beroepsgoederenvervoer binnen de EU gaat op 21 mei 2023 omlaag van 3.500 kilogram naar 2.500 kilogram maximummassa.

Eurovergunning Nederlandse ondernemer

Ondernemingen die tegen betaling goederen vervoeren in opdracht van derden, moeten in het bezit zijn van een eurovergunning. Voor Nederlandse ondernemers geldt deze vergunningplicht voor nationaal en internationaal vervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram.

Tip! Het laadvermogen is het maximale gewicht dat een voertuig aan lading kan en mag vervoeren. U kunt dit vinden met de RDW kentekencheck.

Eurovergunning binnen EU

De vergunningsgrens binnen de EU is niet afhankelijk van het laadvermogen, maar van de maximummassa. De maximummassa is het eigen gewicht van het voertuig (leeg) plus het laadvermogen. De vergunningsgrens in de EU ligt nu nog op meer dan 3.500 kilogram maximummassa, maar bedraagt vanaf 21 mei 2023 meer dan 2.500 kilogram maximummassa.

Let op! Een Nederlandse ondernemer met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram moet altijd een eurovergunning hebben als hij dit voertuig gebruikt voor het vervoer van goederen tegen betaling en in opdracht van derden. Dit geldt dus ook als de maximummassa van het voertuig niet meer dan 3.500 kilogram (of vanaf 21 mei 2023 niet meer dan 2.500 kilogram) bedraagt.

Voorwaarden eurovergunning

Een ondernemer komt alleen in aanmerking voor een eurovergunning als hij voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet de onderneming kunnen beschikken over een reële vestiging in Nederland (de beschikking hebben over een vergunning plichtig voertuig middels eigendom, huur, lease etc.), ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en moet deze voldoende kredietwaardig zijn. Verder moet degene die leiding geeft aan de vervoerswerkzaamheden vakbekwaam zijn, hetgeen hij/zij kan aantonen met een erkend vakdiploma Ondernemer beroepsgoederenvervoer over de weg. Daarnaast moet de ondernemer zijn betrouwbaarheid aantonen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Tip! Meer informatie over de eurovergunning en de voorwaarden vindt u op de website van NIWO.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Bron: SRA

  • icon
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!