Artikel 1. Schenken op papier. Iets voor u?
Wilt u erfbelasting besparen? En is het (daarom) uw wens om reeds vermogen aan uw volgende generatie over te dragen? Wilt u zelf echter nog ‘wat te zeggen hebben’ over uw vermogen? Dan is de schenking op papier, ofwel de schenking onder schuldigerkenning mogelijk iets voor u. U schenkt nu al een bedrag aan uw (klein)kinderen, maar hoeft het bedrag nog niet direct aan hen over te maken. Wel dienen uw kinderen de schenkbelasting over te maken op de rekening van de Belastingdienst èn moet u jaarlijks 6% rente over het bedrag daadwerkelijk betalen aan uw (klein)kinderen. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met uw adviseur.
Artikel 2. Onbelaste uitkeringen aan u(w werknemer) in goede en slechte tijden
Werkgevers kunnen werknemers een onbelaste uitkering verstrekken indien bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden. De meest bekende is de jubileumuitkering bij een dienstverband van ten minste 25 en/of 40 jaar. Deze vrijgestelde uitkering bedraagt een bedrag gelijk aan het bruto maandsalaris inclusief 8% vakantiegeld. Bent u een directeur-grootaandeelhouder? Dan komt u als werknemer ook in aanmerking voor deze onbelaste uitkering. Bij het onverhoopte overlijden van u, uw partner of uw kinderen is ook een vrijgestelde uitkering mogelijk. De hoogte hiervan is vastgesteld op drie bruto maandsalarissen inclusief 8% vakantiegeld.
Artikel 3. Verruiming regels zeggenschap en jonge landbouwers
Vanaf 2019 zijn de regels rond jonge landbouwers en langdurige zeggenschap iets verruimd. Bij een samenwerkingsverband voor onbepaalde tijd is het nu niet meer van belang of er een beding met een tijdelijk voorbehoud voor de voorzetting (proefmaatschap) is opgenomen. Jonge landbouwers kunnen daarmee iets makkelijker de extra toeslag op de bedrijfstoeslag ontvangen. Voor een gedetailleerde omschrijving verwijzen we u naar de website van RVO.
Artikel 4. Opschoning van uw rekening-courantpositie vereist?(!)
Inmiddels is, zoals eerder aangekondigd, de inhoud van het wetsvoorstel met betrekking tot leningen van BV’s aan DGA’s bekend gemaakt. Heeft u leningen bij uw BV afgesloten? Hebben deze leningen, inclusief de rekening-courantschuld, een totaalbedrag van meer dan € 500.000? Dan kan dit nadelig voor u uitvallen. Voor zover dit bedrag wordt overschreden, moet u hierover met ingang van 1 januari 2022 25% aanmerkelijk belangheffing betalen. Wanneer een lening een eigenwoningschuld vormt en hiervoor is een recht van hypotheek gevestigd, dan hoeft u hierover geen belasting te betalen. Als u de leningen wenst te verlagen door het doen van een dividenduitkering, dan raden wij u aan om dit nog dit jaar te doen. Alleen dit jaar is het tarief nog 25%. Voor komende jaren loopt dit op naar 26,9%.
Artikel 5. Boete in plaats van waarschuwing bij ontbreken RIE en plan van aanpak
De inspectie voor SVW heeft haar beleid ten aanzien van de Arbowet verscherpt. Wanneer uw bedrijf niet beschikt over de verplichte risico-inventarisatie en –evaluatie (RIE) en een plan van aanpak mag vanaf heden direct een boete worden opgelegd. In het verleden werd in eerste instantie een waarschuwing gegeven en had u nog tijd voor herstel. Belangrijk punt is dat u uw werknemers voldoende en met regelmaat instructie geeft en dat u ook vastlegt wanneer deze instructies hebben plaatsgevonden. Momenteel maken al veel agrarische en groene bedrijven gebruik van de digitale RIE van Stigas.