Wat wordt er onderzocht?
Om tot een verbetering te komen voor zowel de ondernemers als de belastingdienst is in de kabinetsreactie een lijst met punten opgenomen die nader onderzocht zullen worden. Het gaat om de volgende punten:
- Is er een beter onderscheid tussen ondernemings- en beleggingsvermogen voor de BOR en de DSR mogelijk? Dit is dus naast de hiervoor al aangekondigde aanpassing.
- Is de toepassing van de BOR en de DSR te beperken tot alleen reguliere aandelen? Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld cumulatief preferente aandelen dan niet meer kwalificeren.
- Is het wenselijk om in de DSR de dienstbetrekkingseis te laten vervallen?
- Is de bezits- en voortzettingseis aan te passen, zodat deze beter aansluit bij flexibiliteit in de ondernemingsactiviteiten?
- Is het mogelijk om de DSR en de BOR slechts eenmalig van toepassing te laten zijn op een onderneming?
Algemene punten
Naast bovengenoemde specifieke punten heeft het kabinet nog wat algemene punten opgenomen, zo wil het kabinet onderzoeken of de genoemde beleidsopties van het CPB om de regeling doelmatiger te maken wenselijk zijn. Ook wil het kabinet kijken of de genoemde knelpunten door de Belastingdienst en ondernemers verholpen kunnen worden. Als laatste wordt aangegeven dat ze willen kijken naar de verdeling tussen het ondernemings- en beleggingsvermogen in de BOR.
Doorvoeren van aanpassingen
In het voorjaar van 2023 wil het kabinet komen met de conclusies van bovenstaande onderzoekspunten. De eventuele aanpassingen naar aanleiding van dit onderzoek wil men inwerking laten treden per 1 januari 2024.
Meer informatie?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!