Vanoers.nlBelastingadviesWijzigingen fiscale wet- en regelgeving 2023

Wijzigingen fiscale wet- en regelgeving 2023 

Wijzigingen fiscale wet- en regelgeving 2023

Per 1 januari 2023 zijn er weer diverse wijzigingen doorgevoerd in de fiscale wet- en regelgeving, waaronder ook in de tarieven en percentages. Wij hebben een fiscale datacard voor u opgesteld, met daarin een selectie van de belangrijkste tarieven en percentages voor 2023 en 2022 zodat u snel inzicht heeft in deze cijfers. U kunt de fiscale datacard onderaan dit artikel downloaden.

Meest opvallende wijzigingen

Naast de jaarlijkse aanpassingen op basis van indexatie, zijn de meest uit het oog springende wijzigingen die van de vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting en natuurlijk de nieuwe rekenmethodiek voor de box 3-heffing in de inkomstenbelasting.

Vennootschapsbelasting

In 2022 bedroeg het tarief over de eerste € 395.000 aan belastbare winst 15%. Met ingang van 2023 is die grens verlaagd naar € 200.000 en het tarief verhoogd naar 19%.

Overdrachtsbelasting

Het tarief van de overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden en tweede woningen (zoals een vakantiewoning) bedroeg in 2022 8%, maar is per 1 januari 2023 verhoogd naar 10,4%. Alleen voor woningen die u gaat gebruiken als eigen woning en waarvan u dus hoofdbewoner gaat zijn, geldt het verlaagde tarief van 2%.

Inkomstenbelasting

In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad is de rekenmethodiek voor het te belasten inkomen aangepast. De peildatum voor de rendementsgrondslag is 1 januari van het kalenderjaar. In het systeem, zoals dat wordt toegepast onder het rechtsherstel en de overbruggingswetgeving, gaat men uit van de werkelijke vermogensmix. Er worden drie categorieën vermogensbestanddelen onderscheiden: banktegoeden, overige bezittingen en schulden. Per categorie wordt wel nog steeds een forfaitair rendement gehanteerd. Over 2023 geldt voor banktegoeden een rendement van 0,01%, voor overige bezittingen is dat 6,17% en voor schulden gaat men uit van een rente van 2,5%.

Download de fiscale datacard

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Iris Keulemans
Iris Keulemans
Manager fiscaal
  • icon
Iris Keulemans
Iris Keulemans

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!