Vanoers.nlHR SolutionsNiet uitbetalen transitievergoeding

Niet uitbetalen transitievergoeding 

niet uitbetalen transitievergoeding

Sinds de invoering van de WWZ op 1 juli 2015 heeft uw werknemer recht op een transitievergoeding als hij twee jaar of langer voor u heeft gewerkt, en de arbeidsovereenkomst is beëindigd of niet is voortgezet op initiatief van de werkgever. Met ingang van 1 januari 2020 heeft uw werknemer zelfs recht op de transitievergoeding vanaf de eerste dag dat hij in dienst is.

Vervaltermijn van drie maanden

Als de werkgever de transitievergoeding niet (op tijd) betaalt, heeft de werknemer na de beëindigingsdatum drie maanden de tijd om de rechter in te schakelen. Die termijn van drie maanden is een zogenaamde ‘vervaltermijn’. Als zo’n vervaltermijn verstreken is, vervallen alle rechten.

Veel werkgevers vinden het onredelijk om een transitievergoeding uit te moeten betalen.

Een werkgever probeerde daarom de transitievergoeding van werkneemster Lidy te omzeilen door deze vergoeding niet op het normale moment (een maand na het einde van het dienstverband) te betalen, maar deze betaling uit te stellen. Lily werkte 16 jaar bij deze werkgever en had daardoor recht op een behoorlijke transitievergoeding.

Haar werkgever informeerde haar dat er een eindafrekening zou volgen en dat ook de transitievergoeding zou worden betaald. Toen Lily na drie maanden informeerde wanneer de vergoeding zou worden overgemaakt, antwoordde de werkgever dat haar recht vervallen was, omdat ze niet binnen drie maanden een procedure bij de rechter was gestart.

 

Toezegging

Uiteindelijk besliste het Hof Den Haag dat Lily inderdaad te laat was geweest met het indienen van het verzoekschrift. Echter, er was geen meningsverschil tussen Lily en haar werkgever over de hoogte en het verschuldigd zijn van de transitievergoeding. Het Hof vond het daarom onaanvaardbaar dat de werkgever aan zijn verplichting zou kunnen ontkomen, omdat Lily de vervaltermijn niet heeft gebruikt. Dat is volgens het Hof geen goed werkgeverschap. Volgens het Hof is de vervaltermijn bedoeld om onenigheid over de transitievergoeding op te lossen. Als er dus geen onenigheid is, is deze termijn niet de oplossing om onder de betaling uit te komen. Kortom: het Hof veroordeelt de werkgever tot betaling van de transitievergoeding.

Let dus op!

Zeker als er een toezegging op papier staat, betekent het verstrijken van de vervaltermijn niet zonder meer dat de werkgever de transitievergoeding niet hoeft te betalen!

Bron: ECLI:NL:GHDHA:2019:2618

 

Meer informatie

Meer weten of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Suzy Buijzen of David van Nassau.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Senior jurist
Contact
  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.