Boekwaarde
De boekwaarde van een bedrijf wordt in de meeste gevallen middels de intrinsieke waarde methode berekend. Om tot deze waarde te komen, worden de op de balans weergegeven activa verminderd met de op de balans opgenomen verplichtingen. Dit staat gelijk aan het eigen vermogen van een onderneming, zoals dit op de balans in de jaarrekening staat weergegeven. Deze benadering geeft echter geen volledig beeld om de volgende redenen
- De balans is een momentopname en zegt niets over de toekomstige verdiencapaciteit.
- Niet alle verplichtingen staan op de balans. Denk bijvoorbeeld aan operationele lease verplichtingen of verplichtingen die voortkomen uit langlopende huurcontracten.
- De balans geeft geen volledig beeld van de activa. Zoal bijvoorbeeld de marktpositie, het klantenbestand en de ‘knowhow’).
Marktwaarde
De marktwaarde van een onderneming wordt in de transactiepraktijk vaak uitgedrukt in zogeheten ‘multiples’. Een voorbeeld van een gebruikelijke multiple is de EBITDA multiple. EBITDA staat gelijk aan het bedrijfsresultaat plus afschrijvingen. De hoogte van de multiple verschilt sterk per branche en geeft een richting dan wel indicatie van de waarde van een onderneming. Multiples zijn eenvoudig toepasbaar, maar er zitten ook enkele nadelen aan het gebruik van multiples:
- Discussie over de EBITDA. Cijfers uit de jaarrekening worden doorgaans genormaliseerd in het voordeel van de verkoper, waardoor de multiple wordt toegepast op te hoge cijfers.
- In een multiple analyse wordt voorbijgegaan aan investeringen. Zeker wanneer er sprake is van een investeringsachterstand, geeft een multiple analyse een vertekend beeld.
- Multiples gaan voorbij aan de specifieke kenmerken en risico’s van een onderneming.
Voor de meest getrouwe inschatting van de marktwaarde van een onderneming, wordt gebruik gemaakt van bedrijfseconomische waarderingsmethoden zoals de Discounted Cash Flow (DCF)-methode. Het uitgangspunt van de DFC-methode is dat de waarde van een onderneming wordt bepaald door de verwachte toekomstige verdiencapaciteit van de onderneming. Vervolgens worden deze verwachte geldstromen gedisconteerd (contant gemaakt) op basis van een vastgesteld risicoprofiel (disconteringsvoet). Er wordt derhalve zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve analyse gemaakt. Het nadeel van deze methode is echter dat met prognoses wordt gewerkt, waardoor het per definitie een subjectief karakter krijgt. Echter door de grondige analyse en doordat meerdere facetten van de onderneming uitvoerig worden beoordeeld, wordt deze methode als de meest juiste waarderingsmethodiek gezien.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie omtrent waardebepaling van uw onderneming? Onze Corporate Finance adviseurs helpen u graag. Neem contact met ons op of bel voor advies.