Vanoers.nlCorporate FinanceDe meest opvallende trends in de Nederlandse maakindustrie

De meest opvallende trends in de Nederlandse maakindustrie 

De meest opvallende trends in de Nederlandse maakindustrie

Net als iedere industrie ontwikkelt ook de maakindustrie zich dusdanig dat u hier niet omheen kunt. In dit artikel nemen wij u daarom mee in de belangrijkste trends en ontwikkelingen, zodat u hier tijdig op in kunt spelen. Leest u mee?

De staat van de maakindustrie

In de eerste helft van 2019 was er een krimp in de Nederlandse (maak)industrie, terwijl in de tweede helft het volume weer steeg. Cijfers van ABN-AMRO laten zien dat de machine-industrie met 10% groei vorig jaar de snelst groeiende sector was, maar ook de technologische industrie had een goed jaar. Productie in een andere grote maakindustrie (de foodindustrie) was in 2019 stabiel, terwijl de zowel de automotive industrie als de chemische en aardolie industrie een krimp doormaakte. Voor 2020 wordt beperkte groei voorspeld in de foodindustrie, chemie en hightechindustrie blijkt uit cijfers van ING.

Volgens het CBS kwam in 2017 circa 70% van de opbrengsten van de industrie uit export. Wereldwijde handelsgeschillen, tarieven en handelsbelemmeringen, politieke instabiliteit en zelfs een potentiële recessie staan zodoende bovenaan een lange lijst van bedreigingen voor de maakindustrie. De grote afhankelijkheid van export kan voelbare gevolgen hebben voor bedrijven die complex technische producten en apparatuur maken.

Zo zal vrijwel elk maakbedrijf in meer of mindere mate te maken krijgen met macro-ontwikkelingen. Voorbeelden zijn automatisering, gebruik in plaats van bezit (‘Servitization’), de inzet van technologie, maatwerk op grote schaal (‘Mass customization’), circulaire productie en samenwerkingen op regionaal niveau. Hoe gaat u hier als ondernemer mee om? Dit doet u door tijdig te anticiperen op de trends in de industrie. Dit versterkt de positie van uw bedrijf waardoor u waarde kunt blijven creëren, zelfs in onrustige tijden.

 

Fusies en overnames in de maakindustrie

We zien de laatste tijd diverse overnames in de maakindustrie. In het eerste halfjaar van 2019 groeide het volume fusies en overnames met 48% ten opzichte van de eerste helft van 2018 blijkt uit cijfers van het CBS. Er vinden bijvoorbeeld afsplitsingen plaats bij de grote ondernemingen; Philips zette onlangs zijn divisie met huishoudelijke apparaten in de verkoop, nadat het eerder al afscheid nam van de televisie-activiteiten en de lichtdivisie. Ook industrieel producent TenCate is bezig met zijn derde afsplitsing van een bedrijfstak in korte tijd. Zo is er een trend zichtbaar onder Nederlandse maakbedrijven om de activiteiten te beperken en een focus te ontwikkelen voor een specifieke markt. Nederlandse MKB bedrijven in de sector kennen de laatste jaren interesse vanuit Private Equity, maar ook vanuit acquirerende maakbedrijven in het buitenland.

 

Houd het heft in eigen hand

Het inspelen op trends is van belang voor de ontwikkeling van ieder bedrijf en bij het creëren van waarde. Ongeacht berichtgeving en economische ontwikkelingen houdt u zo het heft in eigen hand. Van Oers Corporate Finance heeft in de afgelopen jaren diverse overnames begeleid in de maakindustrie zoals de overname van Ravestein Rubberparts.

 

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen in de maakindustrie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met ons op.

Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek