Vanoers.nlBelastingadviesUpdate: Coronavirus en continuïteitsbijdrage zorgaanbieders

Update: Coronavirus en continuïteitsbijdrage zorgaanbieders 

Coronavirus en continuïteitsbijdrage zorgaanbieders

Zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten, zoals fysiotherapeuten, wijkverpleging en kraamzorg, maar door het coronavirus wel inkomsten mislopen, kunnen een continuïteitsbijdrage aanvragen. Deze bijdrage is bedoeld om als zorgverlener de vaste lasten te kunnen blijven betalen.

Voor wie?

De continuïteitsbijdrage is bedoeld voor alle zorgaanbieders die zorg verlenen die op dit moment valt onder de basisverzekering of de aanvullende zorgverzekering. De regeling geldt voor zorgaanbieders met een jaarlijkse omzet van minder dan 10 miljoen euro. Voor andere zorgaanbieders wordt een afzonderlijke regeling getroffen.

Zorgaanbieders die in acute financiële nood zitten, konden vanaf april al een vooruitbetaling aanvragen. Op dit moment geldt de vooruitbetalingsregeling voor:

Gecontracteerde zorgaanbieders

  • Fysiotherapie: sinds 14 april
  • Mondzorg: sinds 16 april
  • Eerstelijnslaboratoria, kraamzorg, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zbc’s: sinds 20 april

Niet-gecontracteerde zorgaanbieders

  • Fysiotherapie: sinds 22 april
  • Mondzorg: sinds 24 april
  • Kraamzorg, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zbc’s: sinds 28 april

Waar aanvragen?

De continuïteitsbijdrage kan online worden aangevraagd via de Uitvraagmodule in het Zorginkoopportaal van VECOZO, op de AGB-code van de onderneming. Indien u als zorgaanbieder nog niet aangesloten bent bij VECOZO, kunt u zich online aanmelden via de website van VECOZO.

Voor welke periode?

De regeling kan vanaf 15 mei 2020 worden aangevraagd en loopt met terugwerkende kracht van 1 maart tot en met 30 juni 2020. De regeling kan eventueel worden verlengd indien zorgverzekeraars dat noodzakelijk vinden.

In de maand mei zal de continuïteitsbijdrage worden ontvangen over de maanden maart en april, waarbij een eventueel eerder ontvangen vooruitbetaling in mindering zal worden gebracht. In juni wordt de bijdrage over mei ontvangen en in juli over juni. In de tweede helft van 2020 vinden er een of meerdere tussentijdse afrekeningen plaats. Medio 2021 zal de continuïteitsbijdrage definitief worden vastgesteld en vindt ook de definitieve afrekening plaats.

Voorwaarden

De hoogte van de continuïteitsbijdrage wordt als volgt berekend:

[normomzet – gerealiseerde omzet) x % continuïteitsbijdrage

  • Normomzet = de door Vektis bepaalde omzet basisverzekering en aanvullende verzekering per maand
  • Gerealiseerde omzet = de door zorgverzekeraars betaalde omzet op basis van declaraties
  • % Continuïteitsbijdrage = het vastgestelde percentage continuïteitsbijdrage per sector op basis van expertise van Gupta. Dit percentage bedraagt 55% tot 87%, afhankelijk van de sector van de zorgaanbieder.

Reguliere zorg wordt volledig vergoed. Echter wordt verwacht dat zorgaanbieders mogelijk ook inhaalzorg gaan leveren (omzet boven de normomzet) om lange wachtlijsten te voorkomen. Voor deze inhaalzorg geldt een aangepaste vergoeding (44% tot 64% van het reguliere tarief) voor maximaal 6 maanden na de laatste betaling van de continuïteitsbijdrage en stopt indien de som van de eerder verstrekt continuïteitsbijdrage is verwerkt.

Zorgaanbieders die bepaalde extra kosten moeten maken als gevolg van het coronavirus, zoals bijvoorbeeld extra persoonlijke beschermingsmiddelen of kosten voor het scheiden van patiëntenstromen, kunnen worden gedeclareerd.

Let op: indien er aanspraak wordt gemaakt op de continuïteitsbijdrage, mag er geen aanspraak worden gemaakt op de regelingen uit het noodpakket banen en economie dat het kabinet voor de coronacrisis heeft opgesteld, behalve voor het deel omzetdaling dat mogelijk resteert na aftrek van de vergoeding uit de continuïteitsbijdrageregeling. Op deze manier kan het dus voorkomen dat de continuïteitsbijdrage kan samenlopen met een aanvraag voor de NOW, TOGS of de ToZo.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Karlijn Uiterwaal
Karlijn Uiterwaal
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.