Voorwaarden
De regeling kent diverse voorwaarden. De belangrijkste zijn de volgende:
U heeft in de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2020:
- in elk geval 30% minder omzet of bruto winst;
- een doorlopende productie, maar weinig omzet;
- producten die niet of slecht houdbaar zijn, met weinig of geen andere mogelijkheden om ze toch te gebruiken;
- te maken met een seizoenspiek in productie, bezetten van personeel en omzet.
De regeling is bedoeld voor bedrijven in de tuinbouw, waaronder:
- Teelt van boomkwekerijgewassen in de volle grond
- Teelt van overige sierplanten in de volle grond
- Teelt van potplanten onder glas
- Teelt van snijbloemen en snijheesters
- Groothandelaren
- Wegtransporteurs die transporteren van telers naar veilingen en groothandelaren
- Vermeerderaars
- Veilingen van sierteeltproducten
- Voedingstuinbouw
Voor de bedrijven in de voedingstuinbouw gaat het om leveranciers van Horeca bedrijven. Dit kan zowel direct of indirect zijn. Wanneer dit bij 75% van uw totale omzet het geval is, komt u in aanmerking voor de regeling. Dit geld tevens voor groothandelaren in de voedingstuinbouw.
De exacte voorwaarden kunt u vinden op de website van de rijksoverheid. Tevens is op deze website een lijst beschikbaar met welke bedrijven als klanten van de voedingstuinbouw worden gezien.
Tegemoetkoming
De tegemoetkoming wordt berekend op basis van het omzetverlies over de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2020. Als referentieomzet wordt hierbij uitgegaan van het driejaarsgemiddelde over de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2017, 2018 en 2019. Van het verschil van dit gemiddelde met 2020 haalt u 30% af. De uitkomst daarvan betreft de omzetschade. De tegemoetkoming betreft 70% van dit bedrag.
Let op: wanneer uw bedrijf al gebruik maakt van andere regelingen of tegemoetkomingen dient u deze van de tegemoetkoming af te halen. Daarnaast geld voor groothandelsbedrijven dat niet gerekend wordt met de omzet maar met de brutowinstmarge. Ook zijn er maximumbedragen gebonden aan de tegemoetkoming.
Aanvragen
De tegemoetkoming is aan te vragen van 7 mei tot en met 4 juni door in te loggen op de website van de rijksoverheid. Inloggen kan door middel van de eHerkenning. Een voorschot van de tegemoetkoming wordt binnen 5 werkdagen verstrekt. De definitieve vaststelling gebeurt binnen 8 weken waarna het restant bedrag uitbetaald wordt. Voor de vaststellingsaanvraag dient u diverse bewijsstukken aan te leveren waaronder de stukken van eventuele andere tegemoetkoming/ financiële steun dit u ontvangen heeft.
Meer informatie
Via onze Agroflits houden wij u op de korte termijn op de hoogte over de diverse ontwikkelingen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.