Maak slim gebruik van de verruimde werkkostenregeling (WKR)
Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelast vergoedingen aan uw werknemers geven. Het totale bedrag dat u aan onbelaste vergoedingen mag doen wordt bepaald door een percentage te nemen over de loonsom van al uw medewerkers samen. Dit is de vrije ruimte. Deze is in 2020 eenmalig verruimd. Over de eerste 400.000 euro van de loonsom bedraagt de vrije ruimte nu 3%. Hierboven geldt een percentage van 1,2%. U kunt de vrije ruimte bijvoorbeeld benutten voor een bonus aan uw medewerkers. Als dga bent u zelf ook werknemer van uw bv. U kunt dus ook aan uzelf een onbelaste eindejaarsbonus uitkeren. Informeer bij uw loonadviseur of relatiebeheerder naar de voorwaarden en mogelijkheden.
Let op: belastingrente vanaf 1 oktober weer 4%
Een van de coronasteunmaatregelen vanuit de overheid betrof het verlagen van de belastingrente naar 0,01%. Dit was 4% voor de inkomstenbelasting (IB) en 8% voor de vennootschapsbelasting (Vpb). Met ingang van 1 oktober is deze verlaging niet meer van toepassing. De Belastingdienst rekent voor zowel de IB als de Vpb 4%. De rente wordt berekend tot aan de uiterste betaaltermijn. Is bij u over 2019 nog geen definitieve aanslag opgelegd en is uw voorlopige aanslag over 2019 te laag ingeschat of heeft u helemaal geen voorlopige aanslag? Laat dan uw voorlopige aanslag bijstellen of aanvragen.
Verlenging versoepeld uitstelbeleid tot 1 januari 2021
Ondernemers die in betalingsproblemen zijn gekomen door de coronacrisis konden tot 1 oktober bijzonder uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Deze termijn is nu verlengd tot 1 januari 2021. Heeft u als ondernemer vóór 1 oktober al eens bijzonder uitstel aangevraagd of verlengd? En wilt u nu bijzonder uitstel aanvragen voor andere belastingen? Dat is ook mogelijk tot 1 januari 2021. De belastingen waarvoor het bijzonder uitstel geldt, hoeven tot 1 juli 2021 niet te worden betaald.
Brabantse Jonge Landbouwersregeling aangekondigd
De provincie Noord-Brabant stelt ook dit jaar weer de subsidieregeling voor jonge boeren (JOLA) open. De hoogte van de subsidie bedraagt 30% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000. De investeringscategorieën met de meeste punten zijn: Emissiearme stalsystemen varkenshouderij, machines voor niet-kerende grondbewerking en machines t.b.v. precisielandbouw. Gezien het totaalbudget van € 560.000 zullen de overige investeringscategorieën niet veel kans maken. Aanvragen kunnen tussen 7 december 2020 en 12 februari 2021 via Stimulus worden ingediend.
RVO stuurt glastuinders facturen inzake CO2-emissie
Glastuinders met een verwarmde kas ontvingen recent een factuur van RVO. De factuur heeft betrekking op de CO2-emissie 2017 en 2018. De overheid heeft afspraken gemaakt met de glastuinbouwsector over de maximale CO2-uitstoot. Voor 2017 was dit 5.1 miljoen ton (2018 4.8 miljoen ton). Stoot de sector in zijn geheel meer CO2 uit, dan betalen zij een heffing. 2017 is het eerste jaar waarin er meer CO2 is uitgestoten dan afgesproken. Daarom volgt een heffing. Deze heffing wordt over alle glastuinders verdeeld op basis van ieders, via de gecombineerde opgave 2018 doorgegeven, individuele uitstoot aan CO2. Controleer de berekening tijdig.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.