“Samen maakten we een onderbouwd plan voor de toekomst”
Rik Vos | DVT advies
Corporate Finance
Wat zijn de opties voor een gefaseerde management buy-out?
Als u eigenaar bent van een bedrijf heeft u waarschijnlijk de mooiste baan die u zichzelf kunt wensen. Tegelijkertijd zijn er veel vraagstukken waar u vooral zelf mee aan de slag moet, omdat vrienden en familie u er niet bij kunnen helpen. Bij wie gaat u bijvoorbeeld te rade als u overweegt een ander bedrijf over te nemen óf met de gedachte rondloopt uw bedrijf te verkopen? Rik Vos van DVTadvies kwam voor zo’n grote vraag te staan. Hij deelt zijn verhaal en vertelt over de oplossing die hij vond.
De start van DVTadvies
In 2002 richtte ik technisch adviesbureau DVTadvies op vanuit mijn slaapkamer, met de gedachte: er ontbreekt een bureau dat huisvestingsvraagstukken integraal aanpakt. Een alternatief voor allerlei verschillende bureaus of eilandjes binnen een groot ingenieursbureau, met gewoon alle benodigde disciplines bij elkaar. Dat is wat DVTadvies doet. Wij verzorgen alle technische advies- en inspectiediensten voor onderhoud, instandhouding, uitbreiding, wet- en regelgeving, veiligheid en duurzaamheid van bestaande gebouwen voor bedrijfsmatig gebruik. Nu zijn we bijna twintig jaar verder en ongeveer honderd medewerkers rijker, hebben we drie vestigingen en zijn we nog steeds flink aan het groeien.
Investeerders in je nek
Als je een succesvol bedrijf hebt, krijg je gegarandeerd investeerders op je dak die willen meeprofiteren van dit succes en de onderneming willen overnemen, heb ik ervaren. Sommigen vragen dat zelfs op vrij agressieve wijze. Dat is bij mij al jarenlang het geval. En ik ga daar nooit op in, omdat we die behoefte niet voelen. We hebben ons bedrijf op orde en willen geen verantwoording afleggen aan andere partijen. Wij hebben er in plaats daarvan nadrukkelijk voor gekozen om de continuïteit van het bedrijf te borgen door zelfstandig te groeien.
Groeiplan met verrassende wending
Ik hoor vaak dat ondernemers vanaf het begin ergens in hun achterhoofd hebben: hoe ga ik mijn bedrijf op termijn overdragen? Dat is bij mij nog nooit aan de orde geweest. Ik ben nog steeds even enthousiast als toen ik begon en ik heb altijd gezegd dat ik – zolang het maar enigszins kon – dga wilde blijven. Toch kwam deze kwestie eind vorig jaar op tafel, toen we een groeiplan tot en met 2027 opstelden. DVTadvies heeft ontzettend veel groeipotentie en met die ambitie als basis ging ik met het managementteam om tafel. Hoe gaan we die autonome groei strategisch bewerkstelligen?
En in het verlengde daarvan: hoe borgen we de continuïteit van de organisatie? Tijdens deze gesprekken benoemden managers Arco en Jeroen ook hun persoonlijke ambitie om meer belangen te hebben in het bedrijf. Zij werken beiden al jarenlang bij DVTadvies. Eerst in de uitvoering, maar uiteindelijk groeiden zij door naar een managementfunctie. Twee collega’s die ik heel hoog heb zitten en die ik vertrouw. Daarom zag ik wel brood in dat idee. Want met hen aan het roer staat DVTadvies gegarandeerd nog jaren op de gevel.
Beren op de weg
Hoe wij het voor ons zagen was dat Arco en Jeroen steeds meer taken zouden overnemen. Daarbij rees direct de vraag: gaat dit niet ten koste van onze goede samenwerking? En ook: hoe gaat de dubbele rol van de managers vallen bij andere collega’s? De kracht van ons bedrijf zit ‘m in de mensen. Veel van hen zijn er vanaf het begin bij. Daarnaast had geen van ons drieën ervaring met zo’n traject. Konden we dat er wel bij hebben naast onze toch al drukke werkschema’s?
* “De uitdaging die ik vond was enerzijds: er was toch een hoop werk om alles administratief te regelen. Qua contracten, aandeelhoudersovereenkomsten, waarderingen en dergelijke. En tegelijkertijd: hun positie verandert toch. Je wordt van manager in loondienst mede-eigenaar en de uitdaging vond ik dat dit niet ten koste mocht gaan van de interne samenwerking en de cultuur die we in het hele bedrijf hebben.”
We besloten op zoek te gaan naar een adviseur die ons hierin kon begeleiden. En die ook alles helder kon toelichten. Want wij wilden zelf grip houden op het traject en het plan thuis gewoon kunnen uitleggen. Het moest dus een begrijpelijk plan worden. Met daarin genoeg ruimte voor ons drie om in de nieuwe rol te groeien.
Verschillende scenario’s op tafel
Via social media zagen we dat een voor ons bekend installatiebedrijf door team Corporate Finance van Van Oers geholpen was met een vergelijkbare uitdaging. De ambitie en cultuur van dit bedrijf sluiten aan bij die van DVTadvies, dus daarom besloten we contact te leggen. Daarnaast vroegen we een aantal andere partijen om met ons in gesprek te gaan. Onze vraag: wij willen geleidelijk meer participatie van het management, welke scenario’s zijn er? Met Van Oers hadden we direct een goede klik. Zowel de drive en vakkennis van de organisatie als onze contactpersoon Jerry maakten tijdens ons eerste gesprek in januari 2021 een zeer positieve indruk. Hij legde ons alle mogelijke scenario’s voor en lichtte ze stuk voor stuk helder toe. We spraken af dat de gesprekken met mij én met Arco en Jeroen met Jerry zouden zijn, fysiek aan tafel. Want verborgen agenda’s sluiten niet aan bij onze gezamenlijke groeiambitie en bij wie wij zijn. Op deze manier zorgden we voor openheid in het gehele traject en stapten we er echt samen in. We stemden met Van Oers een zesmaandenplanning af en gingen van start.
*”We hebben gekozen voor een strategie dat ik als verkoper dezelfde adviseur heb als de twee managementparticipanten. Dus we hebben met een gedeelde adviseur gewerkt om te voorkomen dat mijn adviseur van Van Oers discussie krijgt met de adviseurs van de managementparticipanten. Daarbij hebben we deze hele managementparticpatie volledig gedaan met respect voor elkaars belangen en verantwoordelijkheden in een hele transparante wijze.”
Omgaan met emoties
We kozen uit alle opties een gefaseerde management buy-out, met 2027 als ijkdatum voor de volledige overdracht. Een symbolische keuze, want dan bestaat DVTadvies 25 jaar. Toch pinnen we ons daar niet op vast, want we willen zeker weten dat er genoeg ruimte is voor ons om in de nieuwe rol te groeien. En ook om aan het idee te wennen. Want voor Arco, Jeroen en mij kwam er veel emotie bij dit traject kijken. Ik neem op termijn afscheid van ‘mijn kindje’ en Arco en Jeroen krijgen er een zware verantwoordelijkheid bij. Bij ons uitte die emotie zich vooral in veel kritische vragen. Jerry kon daar met team Corporate Finance van Van Oers goed mee omgaan. We kregen altijd heldere antwoorden op onze vragen en zo is een verhitte discussie tussen Arco, Jeroen en mij er nooit gekomen.
*”Van Oers heeft af en toe best een harde dobber aan ons gehad. Wij wilden het gewoon snappen.”
Feestelijk tekenmoment
Wij waren altijd in de lead, maar Van Oers regelde de praktische zaken. Rekenkundige doorrekeningen, fiscale actiepunten en het vastleggen van afspraken. Dat was ook hoe wij het voor ons zagen toen we dit traject in gingen. Uiteindelijk was op dinsdag 1 juni 2021 het feestelijke tekenmoment bij de notaris. Feestelijk, omdat we samen een onderbouwd plan voor de toekomst van DVTadvies hadden gemaakt, waarin Van Oers van grote waarde was. En toen hebben we het nog diezelfde dinsdag direct aan de medewerkers verteld. Zij reageerden positief op ons plan en wij kregen daardoor het vertrouwen dat de bedrijfscultuur waar wij zo aan gehecht zijn met deze nieuwe rolverdeling gewoon in stand blijft.
Reacties van de omgeving
Collega’s waren ook opgelucht omdat voor hen die continuïteit van DVTadvies natuurlijk zeer belangrijk is. Ik ben fanatiek wielrenner en skiër, dus zij hadden in hun achterhoofd de vraag: wat gebeurt er met het bedrijf als hij een keer té fanatiek is. Arco en Jeroen zijn bekende, gewaardeerde gezichten en geknipt voor hun nieuwe rol. Zeker omdat zij vol inzetten op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zij volgen ondertussen bijvoorbeeld een MBA opleiding, wat hen goed voorbereidt op de buyout. Wij zelf zijn vooral erg trots op het resultaat. Ik heb bewust niet voor het grote, snelle geld via een investeerder gekozen. Zo’n overname past niet bij mij en het bedrijf, en dat zag Van Oers ook. Ik sta volledig achter het langetermijnplan dat er na veel geduld van het team van Van Oers ligt. Ik ben ook trots op het vertrouwen dat Arco en Jeroen in het bedrijf hebben net als ons mooie team en de vele opdrachtgevers.
Laatste loodjes: nazorg
Langetermijnrelaties zijn voor DVTadvies belangrijk, we hebben nog steeds een groot aantal klanten van het eerste uur. Wij vinden daarom: na één project is het contact niet ineens over. Zo staat Van Oers er ook in. Ook na het tekenen spreken we elkaar nog. Voor nazorg op het gebied van administratie en ook gewoon doordat Jerry informeert hoe het nu gaat. Dat illustreert voor ons nog eens dat we met een meedenkende, ervaren partij om tafel zaten en dat we de juiste keuze hebben gemaakt.
*“Het gaat juist om die langetermijnrelatie, en die is keurig ingevuld.”