“Er ontstond een vertrouwensband waarin ook ruimte was voor mijn persoonlijke vragen”
Willem Kok | MACH Technology Group
Corporate Finance
Ik ben continu bezig met de toekomst van mijn bedrijf en zocht daarom een strategisch adviseur
Als u eigenaar bent van een bedrijf heeft u waarschijnlijk de mooiste baan die u zichzelf kunt wensen. Tegelijkertijd zijn er veel vraagstukken waar u vooral zelf mee aan de slag moet, omdat vrienden en familie u er niet bij kunnen helpen. Bij wie gaat u bijvoorbeeld te rade als u overweegt een ander bedrijf over te nemen óf met de gedachte rondloopt uw bedrijf te verkopen? Willem Kok van MACH Technology Group kwam voor beide vragen te staan. Hij deelt zijn verhaal en vertelt over de oplossing die hij vond.
Carrière Willem Kok
Voor ik ondernemer was, werkte ik als directeur bij een groot beursgenoteerd bedrijf. In zo’n corporate omgeving spelen er veel (persoonlijke) belangen, ook bij belangrijke beslissingen. Zelfs als lid van de Raad van Bestuur had ik daardoor maar beperkte ruimte om die beslissingen te maken. Daarom koos ik ervoor om na mijn vertrek daar eigenaar te zijn van een kleiner bedrijf. Zo kon ik een stuk sneller schakelen en was mijn invloed maximaal, dat paste beter bij me.
Vijftien jaar later en een aantal bedrijven onder de vlag MACH Technology Group verder, kwam het moment waarop ik de bedrijven wilde klaarstomen voor een mooie toekomst zonder mij. En tegelijk die toch wat eenzame positie als ondernemer wilde delen. Daarvoor sloeg ik de handen ineen met private equity-partij Nordian. Samen werken we de komende tijd aan de groei van MACH.
Aankopen vanuit portefeuille
Een bedrijf kopen als je eerder altijd in loondienst bent geweest, dat is een flinke stap. Daarom liet ik me goed adviseren in de keuze voor een bedrijf. Ik wilde instappen in een onderneming die bij mijn studies werktuigbouwkunde en economie én ervaring als directeur aansloot. Zo kwam ik ook op de radar van Alexander, van Van Oers. Hij had een bedrijf in de portefeuille dat perfect aansloot. Maar ik koos ervoor om in plaats daarvan CDS Electronics te kopen. Weliswaar een bedrijf uit een portefeuille, zoals Alexander me aanraadde, maar dan van een andere partij. Zo begon in 2011 MACH Technology Group, dat allerlei industriële elektronica ontwikkelt en produceert. Eigenlijk alles met een printplaat kunnen wij bedenken en maken.
Continu inspelen op de toekomst
Na CDS volgden HEAD Electronics in 2012 en MUCO Technologies en Azteco Electronics in 2016. Ik zag steeds mogelijkheden om verder uit te breiden en ontwikkeling en productie meer bij elkaar te brengen. Een insteek waar veel vraag naar was en is. Daarbij vroeg ik me steeds af: moet ik er bedrijven bij kopen om me voor te bereiden op de toekomst? En welke dan? Het antwoord daarop moest ik uiteindelijk toch helemaal zelf geven. Dat is soms best eenzaam. Maar gelukkig heb ik veel sparringpartners in mijn netwerk die mij goed advies geven. En met Alexander heb ik daar ook veel over gesproken.
Persoonlijke gesprekken
Want al was dat bedrijf wat Alexander bij onze eerste ontmoeting in de portefeuille had uiteindelijk niet wat ik zocht, er was wel een klik. En we bleven contact houden. Toen ik Azteco overnam, werd het contact met Alexander weer intensiever en heeft hij daarbij ondersteund. Hij begrijpt hoe ik in elkaar zit en weet wat voor mij belangrijk is. Zo kon die vertrouwensband ontstaan die ik zo waardevol vind. Een band waarbinnen we ook heel persoonlijke dingen konden bespreken, bijvoorbeeld over hoe zo’n volgende fase voor mij voelt. Want zowel de aankoop van bedrijven als de uiteindelijke verkoop aan Nordian had veel impact op mij als ondernemer. Alexander kon zich daarin goed inleven.
*”Ik vond het heel belangrijk om met mensen te kunnen praten en ook al over heel vertrouwelijke dingen te kunnen praten, maar niet in de zin van ‘die partij vraagt me dit, maar die naam mag je aan niemand vertellen.’. Het voelde voor mij heel naar, want ik wist dat ik die kant op moest gaan maar ik werd daar nerveus of onzeker van, ook omdat er iets meer van jezelf bloot ligt. Ik had met Alexander wel het soort vertrouwensband waarbij ik ook persoonlijke gevoelens en motivaties met hem kon delen en het heeft in het proces ook wel geholpen om dat te kunnen doen. En ook om iemand tegenover je te hebben die dat begrijpt, het ook bij andere ondernemens ziet en zich kan inleven in hoe het is om in die bepaalde fase terecht te komen.”
Strategische sessies
Er kwam een moment dat ik op zoek ging naar een andere accountant. Alexander stelde mij toen voor aan zijn collega’s van Van Oers. Zij bleken ontzettend vakkundig en maakten zaken niet onnodig technisch en ingewikkeld. Dat sloot goed aan bij wat ik wil en mede daardoor heb ik met Antoon en Tim van Van Oers een goede relatie kunnen opbouwen. Deze overstap bracht voor mij ook mogelijkheden om Van Oers als complete financiële en strategische adviseur te zien. Want Van Oers had nu een helder totaalbeeld van onze onderneming. Twee keer per jaar doet Alexander een strategische sessie met ons, waarin we bespreken hoe we nog meer waarde aan MACH Technology Group kunnen toevoegen. Ook verzorgt Van Oers inmiddels de audits.
Overname door private equity-partij
Zoals gezegd ben ik altijd met de toekomst van het bedrijf bezig. En op een gegeven moment kwam daarom ook de gedachte: ‘Het bedrijf begint erg groot te worden met 250 man. Ik loop tegen de zestig. Het is goed als we ons gaan voorbereiden op een toekomst voor het bedrijf zonder dat ik daar nog de scepter zwaai.’ Tegelijk was ik niet van plan om in één keer te stoppen. Dit vraagstuk heb ik bij Alexander neergelegd. Toen kwam hij met een private equity-partij om een deel van de aandelen aan te verkopen: Nordian. Maar ik was al benaderd door een strategische partij. Daarbij komt dat ik bang was dat een private equitypartij erg van de spreadsheets en de procedures zou zijn. Dat ben ik niet. Dus ik was benieuwd hoe mijn samenwerking met Nordian dan zou verlopen, mocht het zover komen. Hierop had Alexander al geanticipeerd en hij gaf aan dat dit bij Nordian anders lag. De gesprekken met Nordian waren inderdaad ontzettend positief: zowel met de waardering als de visie en klik zat het goed. Zij geloven net als ik in de combinatie van ontwikkeling en productie en willen die strategie voortzetten.
*”Je hebt een bedrijf dat groeit. Het gaat goed, het bedrijf wordt steeds groter en je krijgt steeds grotere beslissingen. Het is ook wel gewoon eenzaam in je eentje dus je wilt ook eens met iemand praten of je het wel goed doet, waar je op moet letten en aan die persoon vragen of ze naar je bedrijf willen kijken en kritiek willen geven. Want je wilt ook kritiek hebben. Toen ik op enig moment ging kijken naar iemand waar ik het bedrijf aan door kon geven, vroeg ik me ook af of ik dat in een keer moest doen of op een gefaseerde manier, waarbij ik nog steeds een minderheidsbelang in het bedrijf heb. En ik heb dus ook een groot deel van het geld dat ik gekregen heb weer terug gestopt in het bedrijf, maar ik heb het niet meer voor het zeggen. Ik ben wel de baas, maar ik heb nu een aandeelhouder die uiteindelijk beslissingen moet goedkeuren. Dat vond ik ook wel heel spannend, zeker omdat private equity een bepaalde reputatie heeft. Over die twijfels en zorgen die ik daarbij had kon ik wel goed met Alexander praten.”
Closing met champagne
Op 6 juli 2021 was de deal rond en zetten Nordian en ik onder toeziend oog van Alexander de handtekening. Ik behoud een deel van de aandelen en het management kan participeren. We hadden hier samen met Van Oers maanden naartoe gewerkt en ik had verwacht dat de eerste werkdag na die closing heel vreemd zou voelen voor me. Maar dat was totaal niet het geval. Het bedrijf was gewoon hetzelfde gebleven en ik ben voor mijn collega’s nog steeds het gezicht ervan. Al is het de bedoeling dat zij bijvoorbeeld bij HEAD electronics de nieuwe directeur Stan de Ridder op korte termijn als ‘de baas’ gaan zien.
Samen verantwoordelijk
Wat ik mooi vind aan deze constructie is dat ik nog steeds betrokken ben bij MACH maar er bij grote beslissingen niet langer alleen voor sta. Ook maak ik zo weer een nieuwe bedrijfsstructuur mee: ik ben een aantal jaar directeur in loondienst geweest, toen dga van mijn eigen bedrijf en nu ervaar ik de samenwerking met een private equity-partij. Samen met het directieteam zijn we nu verantwoordelijk voor MACH. Desiree van Haasteren kwam als CFO aan boord. Voor HEAD electronics is Stan de Ridder directeur voor de dagelijkse aansturing, Vincent Paalvast stuurt als CTO alle ontwikkelactiviteiten aan en voor CDS zullen we ook een dergelijke stap gaan zetten. Mijn rol wordt daarmee minder operationeel en dat geeft de ruimte om meer intensief naar verdere expansie te kijken. Samen zetten we zo stappen om het bedrijf nog verder te ontwikkelen en brengen we weer nieuwe energie.