Strafpunten
Algemeen is bekend dat de strafpunten bij overtredingen zoals overbelading en overschrijdingen van de rij-en rusttijden geregistreerd worden. Er zijn echter ook 24 ADR-overtredingen in de wet vermeld waarbij deze strafpunten ook worden geregistreerd.
Een ernstige overtreding is bijvoorbeeld als er ADR wordt vervoerd maar dit op geen enkele manier kenbaar wordt gemaakt, zowel in de papieren als door het ontbreken van oranje borden op het voertuig. Dit levert 9 strafpunten op.
Andere overtredingen, die slechts 3 strafpunten opleveren, zijn het ontbreken van gegevens op het vervoersdocument, het ontbreken van een ADR-certificaat, een ADR-keuringscertificaat van het voertuig of een overtreding van het rookverbod bij laden en lossen. Overtredingen die 1 strafpunt opleveren zijn het ontbreken van een brandblusser, een item in de persoonlijke uitrusting of schriftelijke instructies en onjuiste etikettering van het voertuig.
Strafpunten voorkomen
Het juist invullen van de vrachtbrief is dus van groot belang. Bij een bewezen overtreding komt de vervoerder er dus niet meer vanaf met een geldboete, maar worden er ook 3 strafpunten geregistreerd, ook als het eigenlijk niet zijn schuld was. Het is daarom van belang om bezwaar te maken zolang dat kan en onderweg niet akkoord te gaan met een schikking.
Aantal strafpunten afhankelijk van bedrijfsgrootte
Hoe meer vervoersvergunningen een transportbedrijf heeft, hoe minder strafpunten er per voertuig geregistreerd mogen worden. Voor een eigenrijder geldt een maximum van 18 strafpunten, maar voor een bedrijf met 20 vergunningen maar maximaal 36 strafpunten. Meerdere kleine overtredingen kan een bedrijf dus al snel in de gevarenzone brengen.
Meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via onderstaande button of per mail:Â info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!
Bron: TTM