Wat betekent inclusief zijn?
Om als organisatie inclusief te kunnen zijn, is het van belang te weten wat het precies betekent. In De Dikke van Dale wordt inclusiviteit omschreven als ‘De insluiting van in de samenleving achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten.’ Kort gezegd betekent dit dat iedereen meedoet en erbij hoort.
Dit gaat verder dan inclusief zijn op basis van gender, een handicap of etniciteit. Heeft u bijvoorbeeld al eens gedacht aan inclusiviteit ten aanzien van een collega zonder kinderen? Is het logisch dat van deze collega verwacht wordt dat de spoedklus wel opgepakt wordt? Onder het mom van ‘mijn collega heeft genoeg tijd, want hij/zij heeft toch geen kinderen’. Of de introverte collega die meer tijd nodig heeft om ergens op te reageren en daardoor overstemd wordt door anderen? In iedere situatie gaat het er niet om of iets wél of niét zo is, maar hoe het door de persoon in kwestie ervaren wordt.
Het belang van inclusie
Inclusie op de werkvloer zorgt ervoor dat medewerkers beter presteren. Wanneer medewerkers worden aangemoedigd en zich veilig voelen om hun mening te delen en hun input te geven als er beslissingen gemaakt moeten worden, dan heeft dit een positieve invloed op hun prestaties. Daarnaast zorgt inclusie, uitgedragen door bijvoorbeeld leidinggevenden, voor meer werktevredenheid wat de intentie van medewerkers om te vertrekken verkleind. Een hogere werktevredenheid leidt tot medewerkers die minder verzuimen en daardoor productiever zijn.
Een inclusieve cultuur realiseren en behouden
Inclusiviteit bereik je niet van de een op de andere dag. Het is een speerpunt dat organisatiebreed gedragen moet worden, waarbij leidinggevenden en interne communicatie een sleutelrol vervullen. Het is van belang dat men hier de juiste competenties voor bezit of van de werkgever de ruimte krijgt deze te ontwikkelen. Relevante competenties kunnen bijvoorbeeld zijn: samenwerkend vermogen, verbindingskracht, niet oordelen en luisteren. Kortom, een zorgvuldige training van het (lijn)management is essentieel.
Om de ervaringen van de medewerkers te meten, is het aan te raden hier regelmatig bij stil te staan tijdens bijvoorbeeld teammeetings, functioneringsgesprekken of middels een (jaarlijks) medewerkerstevredenheidsonderzoek.
Meer informatie
Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig bij het realiseren of behouden van een inclusief werkklimaat? De HR-adviseurs van Van Oers kunnen u ondersteunen bij het uitrollen van een HR-beleid dat hierop aansluit. Daarnaast kunnen zij u ook helpen bij het meten van de ervaringen door een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te voeren of te adviseren en ondersteunen bij het voeren van (functionerings)gesprekken.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button of per mail: hrmadvies@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!