Vanoers.nlHR SolutionsMet de leaseauto op vakantie

Met de leaseauto op vakantie 

Met de auto van de zaak op vakantie

De vakantieperiode is (bijna) aangebroken. Dit kan betekenen dat uw werknemer de leaseauto gebruikt om op vakantie te gaan. Er zijn een aantal aandachtspunten voor u als werkgever als uw werknemer met de leaseauto op vakantie gaat.

Bijtelling privégebruik auto

Bij het ter beschikking stellen van een leaseauto dient u als werkgever rekening te houden met de bijtelling voor het privégebruik van de auto indien uw werknemer op kalenderjaarbasis meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt. Deze bijtelling vormt loon en wordt bij het inkomen van de werknemer opgeteld.

Kosten voor tanken of tolwegen in het buitenland als eigen bijdrage verrekenen

In veel leaseregelingen is opgenomen dat bijvoorbeeld brandstofkosten en tolkosten tijdens privéreizen in het buitenland voor rekening van de werknemer zijn. Onder voorwaarden mogen werknemers die de leaseauto meenemen op vakantie deze kosten laten verrekenen met de bijtelling als eigen bijdrage voor privégebruik. Hiervoor is het van belang dat de werkgever en werknemer vooraf (schriftelijk) afspreken dat de werknemer de betalingen aan derden voor of namens de werkgever doet. Voorbeelden van betalingen aan derden voor de leaseauto zijn brandstofkosten, tolkosten, parkeerkosten et cetera. De werknemer moet de bonnen van de gemaakte kosten inleveren bij de werkgever. De werkgever vergoedt de bedragen niet, maar brengt deze wel in mindering op de bijtelling. Let op: de bijtelling kan niet negatief worden.

Vervangende leaseauto tijdens vakantie

Voor een vakantie kan het handig zijn om een kleine of elektrisch aangedreven leaseauto tijdelijk te vervangen door een andere leaseauto. In dat geval kunnen de werkgever en werknemer overeenkomen om tijdelijk een andere auto ter beschikking te stellen. De werknemer kan de oorspronkelijke leaseauto voor de vakantieperiode (aantoonbaar) inleveren, waardoor de werknemer tijdens de vakantieperiode slechts bijtelling betaalt over de tijdelijke vakantieauto. Voorwaarden om de dubbele bijtelling te voorkomen is dat de weknemer de leaseauto inclusief de sleutels en papieren bij de werkgever of de leasemaatschappij inlevert. Ook moet schriftelijk zijn vastgelegd dat de werknemer deze auto tijdens de vervangingsperiode niet mag gebruiken. Per vervangingsperiode wordt een overeenkomst opgesteld waarin alle gegevens zijn opgenomen die nodig zijn voor het berekenen van de bijtelling van de vervangende auto  (de catalogusprijs, datum eerste toelating en CO2-uitstoot), de exacte periode van vervanging en het kenteken van de hoofdauto). Na de vervangingsperiode zal de werknemer weer de bijtelling berekend krijgen over de hoofdauto.

Let op! Geef mutaties die van invloed zijn op de bijtelling ook door aan uw contactpersoon voor de loonverwerking zodat deze correct verwerkt kunnen worden in de loonadministratie!

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!