Hoe AI de toekomst van houtbouw duurzamer gaat maken
Houten planken halen we uit boomstammen, dat lijkt heel logisch. Maar vraagt u zich wel eens af waarom we deze rechte plank eigenlijk uit boomstammen halen die verre van kaarsrecht zijn? De productie van kruislaaghout leidt doorgaans tot ontzettend veel houtverlies. Een start-up genaamd “Maestro” heeft de oplossing bedacht om houtafval bij de productie van kruislaaghout met 30 procent terug te dringen door een nieuwe technologie toe te passen: AI-timber. Deze technologie kan de unieke vorm van iedere individuele boom analyseren. Vervolgens wordt bepaald hoe de boom zo efficiënt mogelijk verzaagd kan worden met zo min mogelijk houtverlies. De ongelijkmatige planken worden vervolgens met behulp van AI gescand om te bepalen hoe deze verschillende planken als “puzzelstukjes” in elkaar kunnen vallen om hetzelfde resultaat van een rechte plank te krijgen. Lees hier meer over deze nieuwe technologie.
Per 1 januari 2024 gaat de verplichte rapportage zakelijk en woon-werkverkeer gelden als u meer dan 100 werknemers heeft
We brengen deze regeling graag nogmaals onder de aandacht. Heeft u als werkgever meer dan 100 medewerkers in dienst? Dan moet u per 1 januari 2024 verplicht gaan rapporteren over de kilometers die uw werknemers afleggen voor het zakelijk en woon-werkverkeer. Wellicht vraagt u zich af hoe en waarom u dit moet bijhouden. Om ervoor te zorgen dat u hier goed op voorbereid bent is het verstandig snel actie te ondernemen. Heeft u vragen of wilt u weten of uw onderneming onder deze regeling valt, neem dan contact op met onze duurzaamheidsadviseurs of met onze loonadviseurs voor de inrichting van deze administratie.
Een decentrale en virtuele energiecentrale van 1 gigawattuur realiseren op enkel thuisbatterijen: het Duitse Sonnen gaat de uitdaging aan
Sonnen, de dochteronderneming van Shell, heeft 25.000 thuisbatterijen met een totale capaciteit van 250 megawattuur geïnstalleerd in Duitsland. Uiteindelijk zullen er 100.000 batterijen in huizen geplaatst moeten worden met een totale capaciteit van 1 gigawattuur. Omdat deze batterijen op afstand gecontroleerd en aangestuurd worden, kunnen ze gezamenlijk fungeren als één grote energieopslagfaciliteit. Zo kan de technologie het Duitse elektriciteitsnet ontlasten op de momenten dat het de pieken niet aankan en kan er zonne-energie worden opgeslagen in de batterijen. Sonnen maakt op deze manier nuttig gebruik van ruimte en speelt vroegtijdig in op overbelasting van het elektriciteitsnet als gevolg van de energietransitie. Lees hier het volledige artikel.
De standaarden zijn officieel: De Europese Commissie presenteert de standaarden voor de CSRD-duurzaamheidsrapportage
Afgelopen zomer heeft de Europese Commissie de officiële standaarden die gelden onder de CSRD-verplichting goedgekeurd. De CSRD staat voor de Corporate Sustainability Reporting Directive, dit is een verplichte duurzaamheidsrapportage die voor de grotere bedrijven gaat gelden vanaf 2024. Voor iedere ondernemer die aan de CSRD moet voldoen is er nu duidelijkheid over de verslagleggingsregels. Lees het volledige artikel hier. Wilt u weten wat deze standaarden gaan betekenen voor uw bedrijf? Of wilt u meer weten over deze verplichting en of uw bedrijf hieronder valt? Neem dan contact op met onze duurzaamheidsadviseurs.
Meer informatie
Wilt u meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!