Nieuwe wet niet nodig
Op grond van het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ zou een werkgever een verzoek van de werknemer om thuis te werken niet zomaar meer mogen afwijzen, maar een zorgvuldige belangenafweging moeten maken naar ‘redelijkheid en billijkheid’. De Eerste Kamer vond het wetsvoorstel echter niet nodig en stemde met een krappe meerderheid tegen. De ‘Wet flexibel werken’ blijft daarmee van kracht. Dit laat overigens onverlet dat werkgevers en werknemers in cao’s of in overleg met de ondernemingsraad (OR) afspraken kunnen maken over thuiswerken.
Wet flexibel werken
Op grond van de ‘Wet flexibel werken’ kan een werknemer, na een half jaar in dienst te zijn bij zijn werkgever (met ten minste 10 werknemers), een verzoek indienen om zijn arbeidsplaats aan te laten passen. Een werkgever moet een dergelijk verzoek in overweging nemen, maar mag dit vervolgens, schriftelijk en gemotiveerd, afwijzen. Werknemers zullen overigens vaak goed nagedacht hebben over en goede argumenten kunnen aanvoeren voor hun verzoek. Als werkgever is het dus wel verstandig om beleid te maken over thuiswerken en/of werken op kantoor (hybride werken). Â
Voorwaarden flexibel werken
Een verzoek tot wijziging van de arbeidsplaats moet schriftelijk en ten minste twee maanden voor de beoogde ingangsdatum worden ingediend bij de werkgever. Het is belangrijk om hierop als werkgever tijdig, dat wil zeggen uiterlijk één maand voor de ingangsdatum van het verzoek, te reageren. Bij gebreke hiervan wordt de arbeidsplaats aangepast conform de wensen van de werknemer. Ook in dit verband is het belangrijk dat werkgevers nadenken over (de procedure bij) thuiswerken en/of werken op kantoor (hybryde werken).
Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!