Vanoers.nlDuurzaamheidsadviesNieuwsflits duurzaamheid week 46

Nieuwsflits duurzaamheid week 46 

Nieuwsflits duurzaamheid week 46

Laat u inspireren door duurzame ontwikkelingen en trends die we voor u hebben geselecteerd.

Bliksemwater moet hét alternatief worden voor kunstmest

Kunstmest is een essentieel middel waarmee voedsel wordt geproduceerd. De wereld kan daarom niet zonder. Het proces om stikstof in kunstmest te verwerken laat echter een enorme CO2-voetafdruk achter door de chemische verwerking hiervan. VitalFluid komt met een oplossing, namelijk een systeem waarmee bliksem wordt nagebootst. In een soort magnetron slaat de bliksem in op water, waardoor bliksemwater ontstaat. De energie die ontstaat trekt de stikstof en zuurstof in de lucht uit elkaar. Lees het hele artikel en bekijk de video hier.

Zeven manieren om CO2 nuttig in te zetten

De mens is altijd inventief gebleken bij het oplossen van problemen. Zo blijkt ook bij het huidige overschot aan CO2-uitstoot. CO2 kan namelijk ook nuttig gebruikt worden wanneer het een grondstof is. CO2 kan verwerkt worden tot een grondstof door waterstof toe te voegen. En daarmee zijn zeven manieren gevonden om CO2 nuttig in te zetten. Enkele voorbeelden zijn het maken van benzine, wodka en ruwe diamanten. Benieuwd naar de vier andere manieren? Lees het volledige artikel hier!

Bedrijven zoeken samenwerking op energietransitie

Bedrijven en organisaties werken steeds meer samen en bedenken samen innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid. Uit onderzoek van Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is gebleken dat bedrijven die willen overstappen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit er verstandig aan doen om samen te werken. Veel bedrijven hebben namelijk moeite met deze overstap. Dit heeft onder andere te maken met het overvolle elektriciteitsnet, waardoor bedrijven op wachtlijsten komen te staan als zij een nieuwe aansluiting willen voor zonnepanelen of laadpalen. Wordt er gekozen voor een collectieve aanpak in plaats van een individuele aanpak, dan kan de CO2-uitstoot op 350 Nederlandse bedrijventerreinen fors worden teruggedrongen.  Energiehubs zijn een goed voorbeeld van zo’n collectieve aanpak. Benieuwd hoe? Lees hier het hele artikel. Ook een bedrijvenpark in Nederweert start een unieke coöperatie tegen het tekort op het stroomnet. Hier ‘delen’ bedrijven de stroom die zij opwekken met zonnepanelen. Het overschot aan stroom wordt niet direct teruggeleverd aan het stroomnet, maar wordt allereerst verdeeld onder alle aangesloten bedrijven. Meer weten over hoe dit tot stand is gekomen? Lees het gehele artikel hier.

Vermogensbeheerder Robeco verschaft sinds kort duurzaamheidsinformatie bij beleggingsproducten

Robeco hoopt de belegger volledige informatie te geven door inzichten te verschaffen in duurzaamheidsscores. Naast de financiële presentaties zijn deze namelijk ook beschikbaar gemaakt. Het gaat dan om een algemene ESG-beoordeling, maar ook om individuele scores op basis van de CO2-uitstoot, afvalproductie en watergebruik van de betreffende bedrijven. Beleggers krijgen daarnaast ook inzicht in hoeverre bedrijven toewerken naar de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Alle scores worden gebundeld en daarmee kan de belegger de beleggingsproducten vergelijken. Meer weten? Lees hier verder.

Meer informatie

Wilt u meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Keswin Corporaal
Adviseur duurzaamheid

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Keswin Corporaal
Keswin Corporaal | Adviseur duurzaamheid
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!