Kwart bedrijven nog niet voorbereid op duurzaamheidsrapportage
Vanaf 2025 zijn grote Nederlandse bedrijven wettelijk verplicht om verslag uit te brengen over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties. Deze verplichting komt voort uit de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), lees meer over de CSRD in de one-pager CSRD. Een deel van deze bedrijven is al actief bezig; ongeveer de helft monitort voortdurend zijn voortgang. Toch verzamelt ruim een kwart (27%) nog geen data over de klimaatimpact. Dit blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en de UvA op de economenwebsite ESB. Het onderzoek stelt dat er nog veel te winnen is door de verslagleggingsverplichting ook aan kleinere bedrijven op te leggen. Lees het hele artikel op Accountant.nl. Op de website van de NBA vindt u meer informatie over de CSRD en wat dit voor accountants betekent.
Steeds meer bedrijven willen en moeten pragmatisch en gestructureerd aan de slag met CSRD. In samenwerking met Green By Blue ondersteunt Van Oers Duurzaamheidsadvies bedrijven in de ontwerpfase van de voorbereiding op CSRD. We helpen onder andere een distributie- en handelsbedrijf die over de hele wereld in grondstoffen voor plastic en kunststoffen opereert. Samen met dit bedrijf doorlopen we fase 1 van het CSRD-traject: doormiddel van een drietal workshops en een assessment worden gezamenlijk de belangrijkste duurzaamheidsthema’s voor het bedrijf bepaalt. In deze fase is het van belang om ook de stakeholders erbij te betrekken.
Lees meer over onze dienstverlening op het gebied van CSRD
Milleulijst met millieuvriendlijke investeringen fors aangepast in 2024
Bedrijven krijgen belastingvoordeel voor investeringen in innovatie en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De basis hiervoor is de Milieulijst, die Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) elk jaar aanpast. Een belangrijke wijziging dit jaar is dat het percentage van de Energie Investeringsaftrek per 1 januari 2024 is verlaagd van 45,5% naar 40%. Dat betekent dus dat een lager bedrag in aanmerking komt voor fiscale aftrek. In totaal staan er dit jaar 234 bedrijfsmiddelen op de lijst. Lees meer over de wijzigingen in de milieulijst.
Onze duurzaamheidsadviseurs helpen u met het aanvragen van subsidies en fiscale regelingen. Een voorbeeld hiervan is dat klanten worden geholpen met betrekking tot nieuwbouwprojecten en overige verduurzamingsmaatregelen. In gesprek met de eigenaren bespreken we alle mogelijkheden en voorzien we van advies om eventueel verder te verduurzamen. Is dit ook relevant voor u? Neem contact met ons op.
Voedselproductie van land naar lab scheelt twee derde van de CO2-uitstoot
De landbouw is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Deze broeikasgassen zorgen ervoor dat steeds meer warmte wordt vastgehouden, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vetten, zoals palmolie, ook in een fabriek gemaakt kunnen worden. En dat zou veel CO2-reductie opleveren. De uitstoot van vetten uit de fabriek worden geschat op minder dan één gram CO2-uitstoot. Daartegenover zijn vetten afkomstig van het land goed voor ongeveer één tot drie gram CO2-uitstoot per duizend calorieën. Kortom, vetten uit de fabriek zouden vele voordelen opleveren. Wilt u meer weten? Lees hier verder. Benieuwd wat u gaat merken van klimaatverandering? Bekijk uw thermometer van de toekomst.
Meer informatie
Wilt u meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!