Vanoers.nlIT AdviesCEO-fraude leidt tot miljoenentransactie

CEO-fraude leidt tot miljoenentransactie 

CEO-fraude leidt tot miljoenentransactie

Een medewerker van een wereldwijd opererend bedrijf heeft op verzoek van de CFO tijdens een videogesprek 23,6 miljoen euro overgemaakt. Later bleek dat de medewerker eigenlijk met een AI-gegenereerde deepfake-video had gesproken en dat er sprake was van CEO-fraude.

Traditionele CEO-fraude

CEO-fraude is een vorm van betalingsfraude waarbij criminelen proberen medewerkers van een organisatie geld te laten overmaken naar de rekening van de oplichter, die zich voordoet als een CEO of ander hooggeplaatst persoon binnen de organisatie.

Een veelvoorkomende methode van CEO-fraude wordt uitgevoerd via e-mail. Een nep-CEO, CFO of ander leidinggevend figuur van de organisatie stuurt een e-mail naar een medewerker met het verzoek een betaling te verrichten of het rekeningnummer te wijzigen. Vertrouwelijkheid wordt vaak benadrukt. Soms wordt ook telefonisch contact opgenomen om de druk te verhogen. De e-mail komt echter niet van een legitieme bron binnen het bedrijf, maar van cybercriminelen die zich voordoen als zodanig. Zodra het geld is ontvangen, wordt het snel weggesluisd.

Deepfake-CFO

Bij een wereldwijd opererend bedrijf werd CEO-fraude naar een hoger niveau getild. Een medewerker ontving een e-mail van de CFO met het verzoek een vertrouwelijke transactie uit te voeren. Eventuele twijfels over de authenticiteit van de e-mail werden weggenomen door een uitnodiging voor een videogesprek. Tijdens dit digitale overleg ontmoette de medewerker de CFO en enkele andere collega’s, die eruit zagen en klonken als vertrouwde personen. Echter, de medewerker bleek niet te praten met de echte CFO tijdens het videogesprek. Zowel de CFO als de collega’s waren AI-gegenereerde deepfakes. Criminelen gebruikten openbaar beschikbare beelden om deze deepfakes te creëren.

Cybersecurity Bewustzijn

CEO-fraude blijft een lucratieve vorm van cybercriminaliteit, en dit probleem komt ook veel voor in Nederland. Een gebrek aan bewustzijn omtrent cybersecurity bij werknemers is een van de redenen waarom CEO-fraude zo effectief kan zijn. Het implementeren van een programma voor cybersecuritybewustzijn, dat zich uitstrekt over één of meerdere jaren, zorgt voor een voortdurende training waarmee de aandacht blijft gericht op relevante cybersecurityrisico’s en de bijbehorende preventieve maatregelen.

Meer informatie

Benieuwd hoe het gesteld is met de cybersecurity binnen uw organisatie of hoe Van Oers u kan helpen met het implementeren van cybersecurity awareness? Neem contact op met een van onze IT & Cybersecurity consultants. Zij helpen u graag. Neem contact op via onderstaande button of per mail: IT-Advies@vanoers.nl

  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
wesley riool
Wesley Riool
IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Wie onderneemt, heeft heel wat data te beveiligen. Van Oers helpt u cyberrisico’s inperken, zodat u niet alleen financieel maar ook online gezond blijft. Dat is ondernemen met voorsprong! En onze IT-specialisten gaan nog een stap verder. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en creëren daarmee nieuwe kansen.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.