Minder werken
In verschillende cao’s zijn regelingen opgenomen voor oudere werknemers. Het gaat om seniorenregelingen, generatiepactregelingen en vitaliteitsregelingen. Met deze regelingen kunnen oudere werknemers minder uren gaan werken met beperkte financiële gevolgen. Een bekend voorbeeld is: 80% werken, voor 90% salaris en 100% pensioenopbouw. Ook zijn er regelingen om extra verlof te sparen.
Eerder stoppen met werken
Daarnaast zijn er regelingen die het mogelijk maken om vervroegd te stoppen met werken. In sommige gevallen geldt vanuit de sector een zwaar-werkregeling waardoor werknemers bij een fonds een uitkering aan kunnen vragen om vervroegd te stoppen. Ook kunnen werkgevers een eigen regeling instellen voor hun werknemers.
RVU (Regeling vervroegd uittreden)
Om werknemers vervoegd te laten stoppen, geldt soms een boeteregeling, de zogenoemde RVU-heffing van 52%.
Tot en met 31 december 2025 geldt een tijdelijke drempelvrijstelling voor een regeling voor vervroegd uittreden. De tijdelijke versoepeling is bedoeld om de werkgever de mogelijkheid te geven om oudere werknemers tegemoet te komen. Bijvoorbeeld werknemers die niet konden anticiperen op de verhoging van de AOW-leeftijd en niet gezond kunnen blijven werken tot de AOW-leeftijd.
Als betalingen in verband met de RVU onder het bedrag van de drempelvrijstelling blijven, hoeft de werkgever geen RVU-heffing van 52% (pseudo-eindheffing) af te dragen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- De uitkering volgens de RVU-regeling kent de werkgever toe in (maximaal) 36 maanden direct voorafgaand aan het bereiken van de AOW-leeftijd van de werknemer.
- De werkgever berekent het bedrag van de drempelvrijstelling per maand.
- De werknemer heeft uiterlijk 31 december 2025 de leeftijd bereikt die (maximaal) 36 maanden vóór de AOW-leeftijd ligt.
- De RVU-drempelvrijstelling is maximaal het bedrag dat gelijk is aan het nettobedrag van de AOW-uitkering voor alleenstaande personen, dat geldt op 1 januari van het jaar van de uitkering. Dit is het bedrag na vermindering van loonbelasting en premie volksverzekeringen.
De RVU-drempelvrijstelling geldt voor de periode van maximaal 36 maanden direct voorafgaand aan de AOW-leeftijd. Gaat de uitkering minder dan 36 maanden vóór de AOW-leeftijd in, dan geldt de vrijstelling alleen nog voor de resterende maanden. Op basis van overgangsrecht geldt voor de jaren 2026 tot en met 2028 een uitloopperiode. De werkgever kan voor uitkeringen in die periode gebruikmaken van de drempelvrijstelling onder de volgende voorwaarden:
- De RVU-uitkering is uiterlijk op 31 december 2025 overeengekomen.
- De werknemer heeft de leeftijd bereikt die maximaal 36 maanden vóór de AOW-leeftijd ligt.
Meer informatie
Heeft u vragen over een van de regelingen voor oudere werknemers, of bent u benieuwd wat er in uw CAO is geregeld? Onze specialisten van HR Solutions helpen u graag. Neem contact op via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!