Vanoers.nlHR SolutionsEinde van de arbeidsovereenkomst: de vaststellingsovereenkomst

Einde van de arbeidsovereenkomst: de vaststellingsovereenkomst  

Einde van de arbeidsovereenkomst: de vaststellingsovereenkomst

In bepaalde gevallen biedt een zogenaamde vaststellingsovereenkomst (VSO) een goede oplossing om te komen tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst met een werknemer. Het gaat dan om een beëindiging met wederzijds goedvinden 

Wanneer een VSO?

Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn wanneer werkgever en werknemer een verschil van inzicht hebben en het hierover (na veelvuldig overleg) niet eens kunnen worden of wanneer sprake is van bedrijfseconomische redenen. Het is hierbij niet noodzakelijk dat de aangevoerde grond kan worden onderbouwd met behulp van een dossier. Het gaat erom dat de werknemer bereid is aan de beëindiging mee te werken. Natuurlijk beïnvloedt de aanwezigheid van een dossier (of het ontbreken daarvan) wel de onderhandelingspositie van werkgever en werknemer.  

Afspraken maken en vastleggen

Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een VSO, maken werkgever en werknemer samen afspraken over de voorwaarden van de beëindiging en leggen deze vast op papier. Zaken waarover afspraken worden gemaakt zijn bijvoorbeeld: 

  • De einddatum; 
  • Vrijstelling van werkzaamheden; 
  • De beëindigingsvergoeding; 
  • Het opnemen van vakantiedagen; 
  • Het opheffen van een concurrentie- of relatiebeding, of 
  • Het inleveren van de bedrijfsauto. 

          Let op:

          Hoewel werkgever en werknemer in beginsel vrij zijn in de afspraken die zij maken, is het belangrijk om goed op te letten wat er precies wordt afgesproken en hoe dit wordt vastgelegd. Het is immers een juridisch en bindend document dat gevolgen met zich meebrengt en bijvoorbeeld van invloed kan zijn op het verkrijgen van een uitkering. Daarnaast gelden er altijd bepaalde wettelijke regels. Zo spelen zaken als de opzegtermijn en ziekte een rol, maar ook de reden voor het beëindigen van het dienstverband, het initiatief tot beëindiging of de voorwaarden waaronder de beëindigingsvergoeding wel of niet wordt uitbetaald. Stel daarom niet zomaar een beëindigingsdocument op, zonder goed geïnformeerd te zijn over alle gevolgen en haken en ogen. 

          Voordelen VSO

          Naast de vrijheid van werkgever en werknemer om afspraken te maken, is een groot voordeel van de VSO dat de arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd of geschil kan worden opgelost, zonder tussenkomst van de rechter of het UWV. Dit bespaart veel tijd (en vaak ook geld). Ten slotte is een VSO bedoeld om álle afspraken rondom de beëindiging van het dienstverband te regelen en biedt het partijen daarmee duidelijkheid over hun (rechts)positie.  

          Meer informatie

          Biedt een vaststellingsovereenkomst ook uitkomst in een situatie die bij u van toepassing is? Of twijfelt u of een VSO de oplossing is? Voor ondersteuning bij de juiste aanpak, het opstellen of controleren van een VSO of het maken van de afspraken kunt u contact opnemen met onze specialisten via hrsolutions@vanoers.nl.

          Neem contact op

          Valerie Volkers
          Valerie Volkers
          Senior HR-specialist
          HR Solutions

          Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

          Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
          Meer informatie
          Loonadministratie zelf doen

          Schrijf u in voor de nieuwsbrief

          • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

          Valerie Volkers
          Valerie Volkers | Senior HR-specialist
          Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
          Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!