Wijzigingen woningwaarderingsstelsel
Een belangrijke wijziging die de Wet betaalbare huur heeft gebracht, is de verandering in de manier waarop de huurwoningen worden gewaardeerd. Aan de hand van een nieuw puntensysteem worden huurwoningen gewaardeerd en ingedeeld in een categorie. Voordat deze wet in werking is getreden, bestonden er slechts twee categorieën huurwoningen: sociale huur en vrije sector. In de sociale huursector bepaalde het aantal punten de maximale prijs van de woning. In de vrije huursector gold geen maximale huurprijs en kon de verhuurder zelf zijn huurprijs bepalen. Met de invoering van de middenhuur als tussenliggende categorie wordt de puntengrens verhoogd. Hierdoor vallen woningen tot en met 186 punten, onder de werking van de nieuwe wet. Een woning valt momenteel onder de vrije huursector op het moment dat de aanvangshuur € 1.157,95 of hoger is.
Dit puntensysteem geldt nu voor alle zelfstandige en onzelfstandige woningen die vallen onder de categorieën sociale huur en middenhuur. Door deze verplichting kan de verhuurder niet van de huurprijzen volgens het puntensysteem afwijken.
Middenhuur
Misschien wel de grootste wijziging is de invoering van de nieuwe categorie huurwoningen, namelijk de middenhuur. De middenhuur is een is extra afdeling huurwoningen die in het puntensysteem tussen de sociale huur en vrije sector in komt. De komst van deze derde categorie moet gaan zorgen voor een betere beoordeling van de kwaliteit van huurwoningen en een betere afspiegeling zijn van de huurwoningmarkt van tegenwoordig.
Duurzaamheid
De Wet betaalbare huur probeert ook een verduurzaming van woningen in gang te zetten. Daarvoor zijn twee maatregelen getroffen. Aan de ene kant krijgen huurwoningen met een laag energielabel puntenaftrek. Dit zorgt er voor dat de verhuurders van deze woningen minder huur kunnen vragen. Aan de andere kant worden verhuurders gestimuleerd om de woningen die zij verhuren duurzamer te maken. Als zij dat doen door bepaalde maatregelen te treffen, kan de huur ook worden verhoogd.
Bestaande huurovereenkomsten
Bovenstaande wijzigingen gelden voor huurovereenkomsten die zijn gesloten vanaf 1 juli 2024. Maar let op: ook bestaande huurovereenkomsten kunnen veranderen!
- Voor verhuurde woningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens die volgens het nieuwe puntensysteem voor een te hoge prijs worden verhuurd, is de wetswijziging onmiddellijk gaan gelden. Deze huurwoningen moeten onmiddellijk verhuurd worden voor de lagere huurprijs op basis van het nieuwe puntensysteem.
- Voor woningen met een huurprijs die voor 1 juli 2024 boven de liberalisatiegrens lag, maar na de invoering onder de ‘nieuwe’ liberalisatiegrens valt, is er overgangsrecht van toepassing. Dit overgangsrecht verplicht de verhuurder om vanaf 1 juli 2025 een huurprijs te gaan berekenen volgens het nieuwe puntensysteem.
- Voor de woningen met een huurprijs die in het nieuwe stelsel binnen de middenhuur valt, verandert er nu nog niets. De verhuurder is pas verplicht om de huurprijs te gaan verlagen (als dat moet volgens het puntensysteem) bij het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst.
Vaste huurcontracten
Met de invoering van de Wet vaste huurcontracten op 1 juli 2024 wordt een vast huurcontract weer de norm. Sinds de ingang van deze wetgeving moeten alle nieuwe huurcontracten van woningen die worden aangeboden voor onbepaalde tijd worden aangegaan. Dit zorgt voor meer zekerheid voor de huurders, maar legt ook een zware verplichting op voor de verhuurder. Er zijn bepaalde groepen uitgesloten van deze verplichting, zoals studenten die tijdelijk huren voor hun studie, gescheiden ouders die dichter bij hun kind(eren) willen blijven wonen of tijdelijke huurders door werkzaamheden of renovaties.
Maximering huurverhoging
Recent is ook de maximering van de jaarlijkse huurverhogingspercentages voor alle type woningen verlengd tot 2029. Dit betekent dat deze maximum verhogingen ook gelden voor de middenhuur en de vrije sector. Bovendien is hier ook een bestuursrechtelijke handhavingsmogelijkheid aan gekoppeld. Op het moment dat een verhuurder de huur meer zou verhogen dan toegestaan, kan een huurder de huurcommissie inschakelen. Op het moment dat de huurcommissie oordeelt dat de huur te hoog is doet zij een bindende uitspraak en kan de huurder de te veel betaalde huur zelf terugvragen aan de verhuurder. Wanneer de verhuurder het terugbetalen nalaat, zal de verhuurder zich tot een juridisch adviseur moeten wenden.
Meer informatie
De veranderingen in de huurwetgeving kunnen dus zowel gevolgen hebben voor nieuwe als voor bestaande huurovereenkomsten en voor huurders en verhuurders. Indien u meer informatie of advies wil over de verhuur van uw woning(en), neem dan contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!