Vanoers.nlBelastingadviesWijzigingen in de KOR

Wijzigingen in de KOR 

Wijzigingen in de KOR

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling van btw. De KOR kan in elke rechtsvorm gebruikt worden als de omzet onder de € 20.000 per jaar blijft. Vanaf 1 januari 2025 wijzigen er een aantal zaken voor de KOR. In dit artikel bespreken we de belangrijkste wijzigingen.

Nieuwe regels KOR

  • De verplichte deelnameperiode van drie jaar komt te vervallen. Op dit moment geldt dat KOR-deelnemers met een omzet van maximaal € 20.000 per kalenderjaar verplicht 3 jaar moeten deelnemen. Vanaf 1 januari 2025 geldt dat niet meer. Wilt u zich afmelden per 1 januari 2025? Dan kunt u dit doorgeven vanaf 1 oktober 2024 en uiterlijk 3 december 2024 in Mijn Belastingdienst Zakelijk.
  • Aan- of afmelden in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vanaf 1 oktober 2024 wordt aan- of afmelden voor de KOR eenvoudiger en sneller, in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier vindt u het formulier dat u online kunt invullen en insturen.
  • Opnieuw aanmelden voor de KOR kan sneller. Als een ondernemer zich opnieuw wil aanmelden voor de KOR, dan hoeft diegene niet meer drie jaar te wachten voor een nieuwe deelname. Vanaf 1 januari 2025 gaat deze zogenaamde uitsluitingsperiode alleen nog om de rest van het kalenderjaar waarin de ondernemer zich heeft afgemeld, en het kalenderjaar daarop. Bijvoorbeeld: bent u in de loop van 2025 uit de KOR gegaan? Dan kunt u weer deelnemen in 2027.
  • Deelname KOR eindigt voor buitenlandse ondernemers. Bent u niet in Nederland gevestigd, maar heeft u hier wel een vaste inrichting voor de btw en staat u geregistreerd voor de KOR? Dan mag u vanaf 1 januari 2025 niet meer deelnemen aan de KOR. U kunt zich afmelden met het online formulier in Mijn Belastingdienst Zakelijk tot uiterlijk 3 december 2024.

Is uw hoofdvestiging in een ander EU-land? En wilt u de btw-vrijstelling voor kleine ondernemers blijven toepassen in Nederland? Dan kunt u zich in dat andere EU-land aanmelden voor de KOR. Hieronder leest u daar meer over.

EU-KOR

Vanaf 1 januari 2025 is het mogelijk voor ondernemers die in Nederland gevestigd zijn de EU-KOR toe te passen. Dit is een btw-vrijstelling voor kleine ondernemers die zakendoen in andere EU-landen.

Het principe van de regeling blijft hetzelfde: u berekent geen btw aan klanten in andere EU-landen, maar mag ook geen btw aftrekken. Hierdoor dient er geen btw-aangifte te worden gedaan in het buitenland, maar moet er wel bij de Nederlandse Belastingdienst elk kwartaal een opgaaf kwartaalomzet ingediend worden. Dat is een overzicht van de omzet die er in een kwartaal in de hele EU is behaald, gespecificeerd per land.

Voor deelname aan de EU-KOR geldt een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

  • De hoofdvestiging moet in Nederland gevestigd zijn.
  • De jaaromzet is maximaal € 100.000 in de hele EU.
  • De omzet mag niet hoger zijn dan de nationale omzetgrens van het betreffende land waar u de vrijstelling wilt toepassen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van de Invoerregeling van het éénloketsysteem.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl

Neem contact op

 

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!