Vanoers.nlHR SolutionsDe onderschatte waarde van het functieprofiel

De onderschatte waarde van het functieprofiel  

De onderschatte waarde van het functieprofiel

Een functieprofiel wordt vaak gezien als een simpele omschrijving van de werkzaamheden die horen bij een bepaalde functie. Echter bevat een functieprofiel nog meer belangrijke elementen en kan het een belangrijke rol spelen in diverse HR- en arbeidsrechttrajecten. Denk hierbij aan instroom, doorstroom, uitstroom en verbetertrajecten. In dit artikel lichten we toe welke waarde het functieprofiel heeft in het kader van HR en arbeidsrecht. 

Functieprofiel: de elementen 

Naast een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden worden in het functieprofiel vaak de volgende zaken opgenomen: 

  • Opleidingsniveau; 
  • Aan wie rapporteer je in de functie; 
  • Verantwoordelijkheden (commercieel, leidinggevend, begeleidend van aard); 
  • Doorgroeimogelijkheden of eindfunctie. 

Een volledig functieprofiel kan gebruikt worden tijdens werving van een nieuwe medewerker, door bijvoorbeeld de vacaturetekst hierop te baseren (instroom). Daarnaast kan het profiel worden ingezet bij beoordelingsgesprekken om aan te geven waar iemand zich nog kan ontwikkelen om de functie volwaardig in te vullen of zelfs door te groeien (doorstroom). In het geval van tijdelijke uitval of mogelijk uitstroom kan een functieprofiel duidelijkheid en handvatten bieden voor bijvoorbeeld een verbeter- of re-integratietraject aan te gaan met als doel retentie. 

Juridisch oogpunt 

Vanuit juridisch oogpunt is een goed functieprofiel onder meer van waarde in bijvoorbeeld een disfunctioneringstraject. Het is een belangrijk instrument om disfunctioneren vast te stellen. Immers, hoe kun je bepalen dat iemand disfunctioneert zonder dat er ergens vastligt wat precies van de medewerker wordt verwacht? 

Hanteer daarom altijd een goed, duidelijk en eenduidig functieprofiel. Zorg dat de eisen zoveel mogelijk objectief en controleerbaar vastgesteld zijn en communiceer het functieprofiel duidelijk aan de medewerker, zowel bij indiensttreding als bij beoordelingen en functiewijzigingen.  

Vergeet daarnaast niet om in de functieomschrijving (als onderdeel van het functieprofiel) een passage op te nemen waarin staat dat de werknemer naast de “eigenlijke functieomschrijving” alle voorkomende en in redelijkheid opgedragen werkzaamheden dient te verrichten. Zo voorkomt u discussie wanneer u incidenteel vraagt aan uw werknemer om andere taken te verrichten (zoals een kopje koffie inschenken of het verplaatsen van een zwaar bureau) die niet direct tot de “eigenlijke functieomschrijving” behoren. 

Meer informatie

Het opstellen van functieprofielen is dus nog van grotere waarde voor uw organisatie dan vaak wordt gedacht. Heeft u ondersteuning nodig bij het opstellen van uw functieprofielen? Neem dan contact op met onze HR- en arbeidsrechtspecialisten via hrsolutions@vanoers.nl of onderstaande button.

Neem contact op

  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!