Vanoers.nlBelastingadvies11 Fiscale eindejaarstips

11 Fiscale eindejaarstips 

Eindejaarstips 2024
De fiscale wijzigingen voor 2025 zijn na Prinsjesdag bekend. Het einde van het jaar komt ook in zicht, daarom een mooi moment om te bekijken welke acties u nu het beste kunt ondernemen en waarmee u beter kan wachten tot in 2025.

1. Geven vanuit de B.V.

Per 1 januari 2025 vervalt de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting. Tot het einde van dit jaar kunt u nog giften op de winst in mindering brengen. Giften mogen in aftrek worden gebracht tot maximaal 50% van de winst met een maximum van € 100.000. Benut dus in 2024 nog de maximale giftenaftrek.

Daarnaast zal per 1 januari 2025 elke gift aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) worden gezien als een dividenduitkering. Bespreek of het verstandig is om een gift in 2024 of 2025 te doen om te voorkomen dat deze als dividenduitkering wordt aangemerkt.

2. Optimaliseer dividendbeleid

Het tarief in box 2 bedraagt in 2024 24,5% tot € 67.000 (fiscale partners € 134.000). Dividenduitkeringen van meer dan € 134.000 worden in 2024 belast tegen een tarief van 33%. Met ingang van 1 januari 2025 wordt het hoge box 2 tarief verlaagd van 33% naar 31%. Benut in 2024 dus nog het lage tarief tot € 134.000, maar wacht voor hogere dividenduitkeringen tot 1 januari 2025.

Let op, het dividendbeleid is ook van invloed op:

  • De hoogte van de algemene heffingskorting.
  • De regeling voor excessief lenen.
  • De optimalisatie van de heffing in box 3.

3. Earningsstrippingsmaatregel – vastgoed

In 2025 wijzigt de algemene renteaftrekbepaling voor vennootschappen met vastgoed. Deze wijziging zorgt ervoor dat als een vennootschap gekwalificeerd wordt als vastgoedvennootschap er alleen nog recht bestaat op renteaftrek voor een bedrag van 25% van de EBITDA. De algemene drempel waarbij de rente tot € 1 miljoen in aftrek kan worden gebracht vervalt bij de kwalificatie als vastgoedvennootschap.

Overleg met uw adviseur in hoeverre herstructurering noodzakelijk is om niet als vastgoedvennootschap aangemerkt te worden, hierdoor heeft u mogelijk volgend jaar ook nog recht op renteaftrek.

4. MIA/EIA/VAMIL

Ieder jaar wordt de lijst met bedrijfsmiddelen die kwalificeren voor de MIA, EIA en VAMIL aangepast. Zorg ervoor dat u dit jaar nog de verplichting aangaat (getekende orderbevestiging) voor deze investeringen zodat u zeker weet dat u nog recht heeft op de MIA, EIA en de VAMIL. Het is namelijk niet zeker dat de bedrijfsmiddelen volgend jaar ook nog op de lijst staan.

5. Bestelauto

Tot het einde van dit jaar is het nog mogelijk om een bestelauto te kopen zonder dat daarover bpm verschuldigd is. U dient de bestelauto dan wel minstens 10% zakelijk te gebruiken. In 2025 bent u bij de aankoop van een bestelauto altijd bpm verschuldigd. Het kan dus verstandig zijn om een nieuwe bestelauto in 2024 aan te schaffen, dit kan u tientallen procenten bpm schelen.

6. Werkkostenregeling

Bent u voornemens om uw personeel aan het einde van het jaar nog een bonus of uitkering te geven? Gebruik eventuele onbenutte ruimte van de werkkostenregeling! Het gebruiken van deze ruimte heeft als effect dat een bonus (gedeeltelijk) onbelast plaats kan vinden.

7. Jubelton

Indien u in 2022 onbelast een jubelton heeft ontvangen dan dient deze uiterlijk dit jaar gebruikt te worden. Deze kunt u gebruiken door een huis te kopen of te verbouwen. Ook het aflossen van een hypotheek of het afkopen van erfpacht is toegestaan. Als u de schenking in 2024 niet gebruikt heeft voor de hiervoor genoemde doelen, dient er alsnog schenkbelasting afgedragen te worden over de schenking. U dient dit uiterlijk 31 mei 2025 te melden bij de Belastingdienst.

8. Beoordeel arbeidsrelaties

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid. Beoordeel uw relatie met werknemers en opdrachtgevers om te voorkomen dat er onbewust risico’s gelopen worden ten aanzien van o.a. verschuldigde loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en pensioenpremies.

9. Jaarruimte lijfrente en reserveringsruimte pensioen

Om pensioen op te bouwen kunt u ieder jaar een bedrag sparen. Dit bedrag is aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting van het genoten inkomen. Het maximale bedrag waarmee u het pensioen belastingvriendelijk mag aanvullen is de jaarruimte. De reserveringsruimte is het bedrag dat in voorgaande jaren niet belastingvriendelijk is gebruikt binnen de jaarruimte.

Maak in 2024 nog gebruik van de jaar-/ reserveringsruimte. Zeker indien sprake is van inkomensafhankelijke toeslagen zoals de kinderopvangtoeslag, kan het totale voordeel significant zijn.

10. Kavelruilvrijstelling

Pas nog dit jaar de kavelruilvrijstelling in de overdrachtsbelasting toe. De kavelruilvrijstelling ziet op kaderruil in het landelijk gebied. Woningen etc kunnen onder deze vrijstellingen nu mogelijk nog vrij van overdrachtsbelasting worden overgedragen. De vrijstelling wordt volgend jaar aangepast waardoor de vrijstelling o.a. niet meer van toepassing is op woningen.

11. Conserverende aanslag

Vanwege de aangekondigde verlaging van het hoge box 2 tarief per 2025, kan het verstandig zijn om uw emigratie uit te stellen tot 2025.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder. Neem contact op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Mark Foesenek
Mark Foesenek
Senior manager fiscaal
  • icon
Mark Foesenek
Mark Foesenek

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mark Foesenek
Mark Foesenek | Senior manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!