Maar wanneer is er sprake van doorlopend afwisselend gebruikt? En wat is een bestelauto?
De bestelauto
Wat onder een ‘bestelauto’ wordt verstaan is nader gedefinieerd in de Wet bpm. Onder bestelauto wordt verstaan een motorrijtuig met een toegestane maximum massa van ten hoogste 3 500 kg, met een laadruimte die niet is ingericht voor het vervoer van personen en die is voorzien van een vlakke laadvloer. De auto moet voldoen aan de inrichtingseisen voor de laadruimte van een bestelauto en moet met rijbewijs B bestuurd mogen worden. Op belastingdienst.nl bij ‘Eisen aan ombouw en inrichting’ vindt u wanneer een bestelauto voldoet aan de inrichtingseisen.
Doorlopend afwisselend gebruik
In beginsel zijn op bestelauto’s gewoon de reguliere bijtellingsregels voor het privégebruik van de auto van toepassing. Het kan zijn dat 2 of meer werknemers door de aard van het werk een bestelauto doorlopend afwisselend gebruiken. Als de werknemers de auto na werktijd mee naar huis nemen kan het bezwaarlijk zijn om vast te stellen of en aan wie de bestelauto voor privédoeleinden ter beschikking is gesteld en hoeveel privékilometers gereden worden, de werkgever kan er dan voor kiezen om de ‘eindheffing doorlopend afwisselend gebruik’ toe te passen.
Let op dat voor deze eindheffing het doorlopend afwisselend gebruik voortkomen uit de bedrijfsvoering. Het moet dus logisch zijn dat dan de ene medewerker en dan de andere medewerker de bestelauto rijdt in verband met de aard van het werk.
Hieronder zijn drie situaties beschreven waarbij wel en geen eindheffing toegepast kan worden.
Situatie 1
Een service bedrijf heeft 3 bestelauto’s en 7 monteurs. Er zijn geen vaste bestuurders toegekend aan de bestelauto’s. De bestelauto’s mogen voor privédoeleinden gebruikt worden. Bij een melding gebruiken ze willekeurig 1 van de beschikbare bestelauto’s. In deze situatie is sprake van doorlopend afwisselend gebruik en moet u eindheffing toepassen.
Vervolg situatie 1
Als één medewerker in situatie 1 steeds dezelfde bestelbus mee naar huis neemt dan is geen sprake van doorlopend afwisselend gebruik.
Situatie 2
2 van uw werknemers hebben ieder een bestelauto. Zij zijn de vaste bestuurder en kunnen de auto voor privédoeleinden gebruiken. Ze besluiten deze auto’s dagelijks te ruilen. Er is nu geen sprake van doorlopend afwisselend gebruik. Eindheffing is voor deze bestelauto’s niet mogelijk. Het autokostenforfait moet toegepast worden. Het bijkomstig gebruik van de bestelauto door andere werknemers zorgt er niet voor dat de eindheffing gebruikt mag worden.
Situatie 3
Bij een installatiebedrijf wordt één bestelauto op maandag gebruikt door werknemer A, op dinsdag door werknemer B, op woensdag weer door werknemer A, op donderdag door werknemer C en op vrijdag weer door werknemer C. In die situatie is een individuele toepassing van de regeling voor privégebruik moeilijk. In deze situatie is sprake van doorlopend afwisselend gebruik en moet u eindheffing toepassen.
Vervolg situatie 3
De eindheffingsregeling is niet van toepassing als een bestelauto bijvoorbeeld een kwartaal wordt gebruikt door werknemer A, het volgende kwartaal door werknemer B enzovoorts.
Verwerking in de aangifte loonheffingen
De eindheffing is op jaarbasis een vast bedrag per bestelauto (2024: € 300 / 2025: € 438). Bij een loontijdvak van 1 maand geeft u dan in elke aangifte loonheffingen 1/12 deel van het bedrag op jaarbasis aan per bestelauto. De toepassing van de eindheffing dient in de aangiften loonheffingen aangegeven te worden met code 5 (Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto).
Meer informatie
Vragen over de stijging of meer weten over wat dit wellicht voor u betekend? Neem contact op met onze specialisten via hrsolutions@vanoers.nl of onderstaande button.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!