Vanoers.nlBelastingadviesZachtere landing handhaving schijnzelfstandigheid

Zachtere landing handhaving schijnzelfstandigheid 

Zachtere landing handhaving schijnzelfstandigheid

Het zogenaamde handhavingsmoratorium komt vanaf 1 januari 2025 te vervallen, waardoor de Belastingdienst weer volledig gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid houdt kort gezegd in dat er contractueel sprake is van de inhuur van een zelfstandige, maar in de praktijk kwalificeert de arbeidsrelatie als een  dienstbetrekking. De Belastingdienst kondigde al aan om voor 2025 terughoudend te zijn met het uitdelen van boetes voor situaties waarbij sprake is van schijnzelfstandigheid en sprak van een zogenaamde ‘’zachte landing’’. In een motie vanuit de Tweede Kamer werd opgeroepen om de landing nog zachter te maken en over 2025 geen boetes uit te delen. Deze motie werd met een grote meerderheid aangenomen.

De zachtere landing

Voor het jaar 2025 gaf Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane) aan dat de Belastingdienst nog geen boetes op zal leggen bij de constatering van schijnzelfstandigheid. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Daarnaast zal de Belastingdienst niet verder teruggaan dan 1 januari 2025 bij het opleggen van naheffingsaanslagen voor de loonheffingen. Organisaties krijgen daarbij langer de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Zo zal de Belastingdienst eerst bij de betreffende organisatie op bezoek gaan en de organisatie erop wijzen dat er mogelijk sprake is van de inhuur van schijnzelfstandigen. Dit kan gezien worden als een waarschuwing, waarbij de organisatie de mogelijkheid heeft om de bedrijfsvoering waar nodig te wijzigen. Mocht er bij een volgend bezoek van de Belastingdienst nog onvoldoende veranderd zijn, dan kunnen er naheffingsaanslagen loonheffingen worden opgelegd.

De hierboven genoemde maatregel is een onderdeel van de zogenaamde zachtere landing, en moet ervoor zorgen dat organisaties gedurende het jaar 2025 nog de tijd hebben om de bedrijfsvoering waar nodig aan te passen, alvorens maatregelen volgen.

Daarnaast zullen de goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch worden verlengd tot en met 31 december 2029. Indien er volgens een goedgekeurde modelovereenkomst wordt gewerkt zullen er geen naheffingen volgen.

Let op: ze bieden alleen zekerheid als de opdrachtgever en opdrachtnemer werken volgens de beschrijvingen in de overeenkomst.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie hierover of wilt u laten toetsen of de relatie die u heeft met een zzp-er mogelijk tot schijnzelfstandigheid leidt. Neem dan gerust contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink
Manager bureau vaktechniek fiscaal
  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink
edwin steegers
Edwin Steegers

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!