Met ingang van 1 januari 2018 zijn de premiekortingen vervangen door de loonkostenvoordelen (hierna ook wel LKV genoemd). De loonkostenvoordelen kunnen alleen toegepast worden als de werkgever in het bezit is van een doelgroepverklaring. Let op: een doelgroepverklaring moet binnen drie maanden na indiensttreding of herplaatsing aangevraagd worden!
Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen: LKV oudere werknemer, LKV arbeidsgehandicapte werknemer, LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden en LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer. De loonkostenvoordelen zijn bedoeld om werkgevers te stimuleren om werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt in dienst te nemen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een loonkostenvoordeel verschillen per loonkostenvoordeel. Voor ieder loonkostenvoordeel is een doelgroepverklaring vereist. Er geldt een overgangsregeling voor werknemers waarvoor u in 2017 premiekorting toepast. Voor deze werknemers heeft u voor de resterende periode dat u nog recht zou hebben op de premiekorting, recht op het loonkostenvoordeel.
Voor werknemers die na 1 januari 2018 in dienst treden of herplaatst worden, dient binnen 3 maanden (na indiensttreding of herplaatsing) een doelgroepverklaring LKV aangevraagd te worden. De werknemer kan de aanvraag indienen. Dit kan vanaf één maand voor indiensttreding. Met een door de werknemer ondertekende machtiging kunt u als werkgever ook zelf namens de werknemer de doelgroepverklaring aanvragen.
Na deze drie maanden heeft de werknemer geen recht meer op de doelgroepverklaring LKV. Zonder de doelgroepverklaring kunt u als werkgever geen loonkostenvoordeel aanvragen of claimen.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid.