De Nederlandse wetgever creëert de mogelijkheid om in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraken ineens, veelal fiscaal interessant, af te wikkelen. De afkoopwaarde mag daarbij gesteld worden op de (lagere) fiscale waarde, waarbij voorts een korting op het fiscaal in aanmerking te nemen bedrag kan worden geclaimd tot maximaal 34,5% van het bedrag.
Als alternatief kan er ook voor worden gekozen om de verplichting tegen de fiscale waarde om te zetten in een oudedagsverplichting, die in minimaal 20 jaren (vanaf de AOW leeftijd) wordt uitgekeerd. Een bijkomend voordeel kan verder zijn dat dit de mogelijkheid biedt om de vennootschap te liquideren en te vereffenen. Naast de Nederlandse fiscale gevolgen speelt in de verhouding Nederland België nog de toewijzing van het heffingsrecht onder het belastingverdrag een rol.
Nederlandse regeling
De fiscale behandeling aan Belgische zijde is op dit moment nog niet op alle punten duidelijk, zoals ook de Nederlandse Staatssecretaris Wiebes zelf bevestigt. ‘Bij afkoop valt het heffingsrecht naar de mening van Nederland toe aan het bronland Nederland dat het pensioen heeft gefaciliteerd. Aangezien Nederland de afkoop mag belasten zal België als woonland dubbele belastingheffing dienen te voorkomen. Omzetting in een oudedagsverplichting leidt als zodanig bij de DGA niet tot inkomen dat Nederland op dat moment in de belastingheffing betrekt.’
Belgische regeling
België is echter wel de mening toegedaan dat in de gevallen waarin Nederland niet daadwerkelijk belast, zij ook niet verplicht is om voor het onbelaste deel voorkoming van dubbele belasting te verlenen. In België is dit standpunt ook wel bekend onder de zogenoemde SIDRO-doctrine. Het deel van de door Nederland verleende korting zou dan in België belastbaar zijn. Afhankelijk van de voorwaarden en alsook het tijdstip van afkoop zou de Belgische heffing tegen een tarief van 10% tot mogelijk zelfs 50% – als het progressief tarief van toepassing is – geschieden.
Wiebes is voornemens om met de Belgische bevoegde autoriteiten nader te overleggen om over de fiscale behandeling door België duidelijkheid te verkrijgen.
In veel gevallen moge overigens zelfs bij dubbele belastingheffing afwikkeling toch een aantrekkelijk alternatief blijken. Het maximale voordeel lijkt zo te behalen door nog in 2017 actie te nemen. Raadpleeg uw contactpersoon om uw persoonlijke situatie na te gaan.