Nu steeds meer pensioenen in eigen beheer zijn of worden omgezet in een oudedagsverplichting (hierna: ODV), beginnen er ook steeds meer vragen te rijzen over deze ODV.
In mei 2017 hebben wij reeds een artikel gepubliceerd over de afstorting bij een bankinstelling of verzekeraar van een ODV in eigen beheer. Echter, in de tussentijd is er meer duidelijk geworden over de mogelijkheden en onmogelijkheden, waarover wij u in dit artikel willen informeren.
In ons vorige artikel was de status nog, kort samengevat, dat een ODV voor ingang wel kan worden afgestort. Na ingang kon niet worden afgestort bij een bank of verzekeraar. Wel was al mogelijk dat de ODV op het moment van ingang direct zou worden afgestort. In verband met de eis dat de ODV binnen twee maanden na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd dient in te gaan, diende er wel goed opgelet en snel gehandeld te worden.
Ook na de ingangsdatum kan worden afgestort
In een besluit heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat een ODV ook na de ingangsdatum kan worden afgestort bij een bank of verzekeraar. Dit onder de voorwaarde dat de uitkeringen na afstorting direct in moeten gaan. In de praktijk betekent dit niets meer dan dat met de ODV een uitkeringsproduct moet worden aangekocht bij een bank of verzekeraar.
Niet geheel duidelijk was na dit besluit echter nog de situatie dat de wens bestaat om af te storten na het jaar, waarin de ODV-gerechtigde de leeftijd heeft bereikt die vijf jaar hoger ligt dan de AOW-leeftijd. Naar de letter van de Wet inkomstenbelasting 2001 dient een bankspaar- of lijfrente-uitkeringsproduct namelijk uiterlijk in dat jaar in te gaan.
Echter, voor lijfrenten die afkomstig zijn uit de stakingswinst of fiscale oudedagsreserve is hiervoor goedgekeurd dat ook na het betreffende jaar een lijfrente in eigen beheer mag worden afgestort bij een bank of verzekeraar. Ook zou het standpunt ingenomen kunnen worden dat aan de betreffende voorwaarde uit de wet is voldaan, omdat de (pensioen- en/of ODV-)uitkeringen die aan het bankspaar- of lijfrenteproduct ten grondslag liggen, wel reeds uiterlijk in het eerder genoemde jaar ingegaan waren.
Om hierover duidelijkheid te krijgen, heeft Van Oers dit voorgelegd aan de Belastingdienst. De Belastingdienst legt de wet en de genoemde goedkeuring echter strikt uit en geeft aan dat enkel tot en met het jaar waarin de ODV-gerechtigde de leeftijd heeft bereikt die vijf jaar hoger ligt dan de AOW-leeftijd de mogelijkheid bestaat om een ODV in eigen beheer af te storten bij een bank of verzekeraar.
Indien u nog vragen heeft over dit artikel of over de oudedagsverplichting in eigen beheer in het algemeen, kunt u te allen tijde contact opnemen met uw pensioenadviseur van Van Oers.