Verknochte zaken zijn goederen of rechten die aan één persoon in meer of mindere mate verbonden zijn. Het goed of recht hoeft vanwege deze verbondenheid bij scheiding of overlijden niet gedeeld te worden met de (ex-)partner of de erfgenamen daarvan. Of er sprake is van verknochtheid wordt beoordeeld naar maatschappelijke opvattingen.
Een belangrijk arrest hierover is het ‘Boon/Van Loon-arrest’. In dit arrest heeft de Hoge Raad besloten dat pensioenaanspraken verknocht zijn en bij overlijden niet verrekend hoeven te worden.Â
Recent zijn er nog twee rechterlijke uitspraken geweest, waarin succesvol een beroep werd gedaan op de verknochtheid van pensioen en lijfrente.
Rechtbank Roermond heeft 11 mei 2011 een uitspraak gewezen, waarbij verknochtheid van twee lijfrenteverzekeringen aan de orde kwam. In casu waren man en vrouw in gemeenschap van goederen gehuwd geweest. Ter zake van de verdeling vanwege een echtscheiding oordeelde de rechter als volgt over een tweetal lijfrenteverzekeringen. De eerste lijfrenteverzekering was naar het oordeel van de rechtbank inderdaad verknocht aan de man. Deze lijfrenteverzekering had namelijk zijn oorsprong in een ontslagvergoeding van de man en heeft een aanvulling van het inkomen in de periode na het huwelijk ten doel.
De andere lijfrenteverzekering was volgens de rechtbank niet verknocht aan de man, ondanks dat de polis een voortzetting was van de door de man vóór het huwelijk afgesloten verzekeringen. De vrouw was namelijk ook begunstigde voor die lijfrente, waardoor zij een eigen aanspraak op de verzekering had en er daardoor geen sprake was van verknochtheid aan de man.
In een uitspraak van Hof Den Haag van 22 maart 2011 was in geschil of bij overlijden het nabestaandenpensioen verknocht is aan de echtgenote of dat ook de erfgenamen hier recht op hebben. Hof Den Haag heeft besloten dat het nabestaandenpensioen naar maatschappelijke opvattingen moet worden aangemerkt als verknocht aan de echtgenote. Het valt dus niet in de te verdelen gemeenschap tussen vrouw en de erfgenamen.