Bedrijfsovername stappenplan

Maak kennis met uw overnameadviseur
Sparringpartner

Meer info - Corporate finance

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Als overnameadviseurs begeleiden wij u door het gehele proces van een bedrijfsovername. Dit wil zeggen dat wij u gedurende al onderstaand beschreven stappen te hulp staan en u zo veel mogelijk ontzorgen.

Stap 1: Stel een zoekprofiel op

Het is belangrijk om goed vast te stellen wat voor soort organisatie u over wilt nemen. In dit zoekprofiel worden criteria benoemd als ‘in welke markt of bedrijfstak is de onderneming actief?’, ‘wat zijn de activiteiten van de onderneming?’, ‘wat is de omvang van het bedrijf? en wat is het verdienmodel?’, maar ook criteria gericht op de bedrijfscultuur en groeimogelijkheden kunnen hierin worden vastgesteld. Bespreek uw wensen, budget en eisen met uw specialisten, zodat u niet voor verrassingen kan komen te staan. Om dit inzichtelijk te maken, is het verstandig om alvast het gesprek aan te gaan met uw overnameadviseur en met uw bank indien u geld wilt gaan lenen.

Stap 2: Verken de markt

In stap 1 is er een zoekprofiel opgesteld en in deze tweede stap gaat u (laten) onderzoeken welke ondernemingen beschikbaar zijn in de markt die aan deze eisen voldoen. Het zoeken naar een geschikte onderneming is vaak een fikse klus, zeker omdat het een erg discrete aangelegenheid is en een onderneming geen bord met ‘te koop’ in de voortuin kan zetten, terwijl ze hier mogelijk wel voor openstaan. Onze overnameadviseurs hebben naast hun persoonlijke netwerk ook een netwerk van ondernemers, banken, advocaten en andere adviseurs die zij in kunnen zetten.

Stap 3: Neem een adviseur in de hand

Naarmate u meer leest over wat een bedrijfsovername daadwerkelijk inhoudt, begrijpt u dat u aan de start staat van een intensief, complex en niet alledaags proces. Dit proces kan dan ook alleen tot een succesvol einde worden gebracht wanneer alle stappen goed worden doorlopen. En daar kunt u, begrijpelijk, wel wat hulp bij gebruiken. Een overnameadviseur zal u door dit proces heen begeleiden en zal u te allen tijde van eerlijk advies voorzien. Hierbij is het belangrijk dat u op zoek gaat naar een adviseur waar u een klik mee voelt, aangezien u veel en intensief contact zult hebben. U zult zich moeten afvragen of deze adviseur u gaat helpen bij het maken van keuzes die voor uw verdere toekomst van belang zullen zijn. Wees dus kritisch en maak een weloverwogen keuze waarin het niet enkel om kennis maar ook zeker om ‘het juiste gevoel hebben’ gaat.

Stap 4: Zoek contact met de kandidaat

Zoals al eerder aangegeven staat niet ieder bedrijf publiekelijk te koop. Het is dan ook raadzaam om voorzichtig te werk te gaan. Wees niet te direct, maar tast eerst eens voorzichtig via uw adviseur af of de ondernemer openstaat voor een kennismakingsgesprek om zijn of haar interesse in een mogelijke verkoop aan u te toetsen. Hierbij zijn sterke sociale skills een vereiste, want in dit geval spreekt de non-verbale communicatie juist boekdelen. Een goede klik is ontzettend belangrijk.

Stap 5: Start de onderhandeling

Wanneer u zeker weet dat u de onderneming wilt overnemen, dan is het belangrijk dat er een waardebepaling en haalbaarheidsanalyse wordt uitgevoerd. Hier zijn verschillende waarderingsmethoden voor maar uiteindelijk komt het bij een onderhandeling ook neer op geven en nemen. Zorg dat u samen met de adviseur een strategie inclusief maximumkaders heeft opgesteld al voor de onderhandelingen worden ingegaan, zodat u zich niet kunt laten meeslepen door emotie. Wanneer de verkopende partij een te hoog bedrag vraagt, zit er mogelijk niets anders op dan u terug te trekken of de onderhandeling op een andere wijze aan te gaan. Schudden partijen elkaar na het onderhandelen de hand? Dan wordt er een intentieverklaring (letter of intent) opgesteld. In deze overeenkomst wordt vastgelegd dat u van plan bent het bedrijf over te nemen. Deze brief wordt als basis voor het definitieve koopcontract gebruikt. Bij deze stappen kan uw adviseur u uitstekend helpen, waar hij of zij nauw samen zal werken met collega specialisten.

Stap 6: Laat een due diligence uitvoeren

Het is gelukt, u bent eruit gekomen met elkaar en hebt een ‘handshake’. Nu is het voor u het moment om door te pakken en zo snel mogelijk ook concreet zaken met elkaar te gaan doen. Voordat u richting het sluiten van de contracten gaat, is het altijd verstandig om de betreffende onderneming eerst volledig onder de loep te nemen door het uit laten voeren van een boekenonderzoek, of om in vakjargon te spreken: Due Diligence. Laat dit onderzoek uitvoeren door in ieder geval een accountant en fiscalist. Twijfel ook niet om een jurist in de arm te nemen om de juridische aspecten grondig te bestuderen.

Stap 7: Verkrijg de juiste financiering

Het verkrijgen van de juiste financiering is een onderdeel van het traject dat ongeveer gelijktijdig met het Due Diligence onderzoek plaatsvindt. Het is van belang om al tijdens de onderhandelingsfase een haalbaarheidsanalyse op de mogelijke financiering van de koopsom uit te voeren. Wanneer de intentieverklaring is getekend, wordt een financieringsmemorandum opgesteld. Hierin is een hoog realiteitsgehalte doorberekend in toekomstige geldstromen en bancaire ratio’s cruciaal. Wij ondersteunen u bij het verkrijgen van een passende bedrijfsfinanciering.

Stap 8: Stel contracten op

Als uit het Due Diligence onderzoek blijkt dat de onderneming in orde is, kunnen de overnamecontracten worden opgesteld. Hierbij is het naast de koopsom en voorwaarden van belang dat alle overige zaken als garanties en vrijwaringen goed worden opgeschreven. Dit voorkomt verrassingen achteraf en zorgt ervoor dat u na overname direct voortvarend van start kunt gaan. Wanneer u overeenstemming heeft bereikt over de contracten kunnen deze worden ondertekend en de aandelen worden geleverd via de notaris. Vanaf dat moment bent u officieel eigenaar en staat u aan het roer van het bedrijf!

Klaar om de eerste stap te zetten richting een bedrijfsovername?

Het moment is daar; u wilt de eerste stap gaan zetten. Een eerste stap zou in dit geval zijn om contact op te nemen met diverse overnameadviseurs van verschillende partijen. Wij raden u ook absoluut aan om dit te doen, al hopen we natuurlijk dat u uiteindelijk voor ons kiest.

Waarom wij u dit dan toch aanraden? Omdat ook wij weten dat een klik met de juiste partij ontzettend belangrijk is. Wij gaan er namelijk vanuit dat onze concullega’s over net zoveel kennis beschikken als wij, maar ieder heeft zijn eigen werkwijze. Ga eens langs voor een kopje koffie of ga samen lunchen en leer je eventuele sparringpartner kennen. Mocht u namelijk de samenwerking aangaan, dan zult u vanzelf merken dat de adviseur waar u nu nog redelijk afstandelijk een BLT-sandwich mee zit te eten u op korte termijn veel vaker in gesprek zal zijn dan met uw eigen levenspartner. U kunt ervan uit gaan dat een adviseur over de juiste kennis beschikt, maar het juiste gevoel om gezamenlijk de juiste keuzes te durven, daar draait het om!

Om u alvast een eerste indruk te geven van de adviseurs die u vanuit Van Oers Corporate Finance kunnen begeleiden bij een eventuele bedrijfsovername kunt u per adviseur meer lezen over hun achtergrond, interesses en manier van samenwerken. Mocht u vragen hebben en wilt u direct contact opnemen? Aarzel dan niet. Het kennismakingsgesprek is uiteraard geheel vrijblijvend.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur
Zelf deze 8 stappen zetten?
Ons professionele team staat voor u klaar. Neem contact op via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.