Je zou het niet zeggen, maar ik werk al meer dan dertig jaar bij Simson Applicatie. Ik begon als calculator en planner op mijn 21e. Daarvoor werd ik gevraagd door de bedrijfsleider, die ik toevallig kende uit mijn vriendenkring. Nu ben ik eigenaar van het grootste afdichtingsbedrijf van Nederland, al noem ik mezelf eigenlijk manusje van alles.
Na het bierviltje
Simson ken je misschien van de bandenplaksets en dat is ook een terechte associatie. Dit was de basis van het merk Simson, maar is inmiddels in andere handen. Simson Applicatie doet diverse afdichtingen in woning- en utiliteitsbouw. Of het nu gaat om luchtdicht bouwen, brandwerende afdichtingen of kitwerk. We hebben met alle grote aannemers in Nederland wel een contract lopen, met onze landelijke dekking zijn we uniek.
In al die jaren dat ik hier rondloop, zijn we flink gegroeid: van 10 naar ruim 100 man. Een hele verantwoordelijkheid. En wat we doen is nog steeds grotendeels hetzelfde, maar hoe we het doen en op welke schaal is sinds die tijd wel echt veranderd. Er is heel wat papierwerk en controle bijgekomen, onze projectleiders hebben er meerdere taken bijgekregen. Je kunt je eraan ergeren dat afspraken niet meer op het spreekwoordelijke bierviltje gemaakt mogen worden, maar ik zie het anders. Door die strikte regels houd je als bedrijf ook de faalkosten lager. Dat is een groot pluspunt.
Baas in eigen huis
Hoe ik van calculator en planner eigenaar geworden ben? Er zat nog een tussenstap in, natuurlijk. Na een jaar of tien was ik opgeklommen tot bedrijfsleider en begon ik me af te vragen: wat wil ik nog bereiken? Ik ben ambitieus en stelde mezelf als doel dat ik Simson Applicatie voor mijn 40e wilde overnemen, of anders voor mezelf zou beginnen. Het bedrijf was in handen van een Franse multinational, maar de toenmalige directeur gooide een balletje op in Parijs en uiteindelijk werd het me in 2011 gegund om het bedrijf te kopen. Dat is het verhaal in het kort. Weer zo’n tien jaar later verhuisden we van Breda naar Oosterhout, want daar kon ik het ideale pand kopen: 50-50 kantoorruimte en magazijn. Volgens Van Oers was dat een goed idee, want het moment was daar om te gaan investeren.
Ik werkte al sinds de overname met Van Oers samen voor loonadministratie en jaarrekeningen, omdat ik toen van mijn vader hoorde dat dit een van de beste partijen was die ik kon inschakelen. Hij kende ze nog van zijn eerdere baan bij de bank. Maar wat mij vooral aansprak was de ondernemende houding waarover ik hoorde. Als startend ondernemer kon ik dat goed gebruiken.
Verrassend telefoontje
Simson Applicatie voelt als een familiebedrijf. Veel mensen werken hier al jaren en zijn net familie. Ze werken niet voor Simson maar voor mij, hoor ik regelmatig van ze. Mij mogen ze overal voor bellen, ik ben nergens te beroerd voor. Dat familiegevoel werd nog versterkt doordat mijn vrouw Patricia tot voor kort personeelszaken deed en mijn vader Piet verantwoordelijk was voor de financiële administratie. Hij heeft dat tot zijn 80e gedaan, tot vier jaar geleden werkte hij hier.
Dat zette mij op een gegeven moment aan het denken. Ga ik ook tot mijn 80e doorwerken? Collega’s grapten daar al wel eens over. Mijn jonge kinderen gun ik de zware verantwoordelijkheid voor zo’n groot bedrijf niet. Dat wil ik ze gewoon niet aandoen. Daarbij gaf de oudste al eerder aan liever bij de marechaussee of politie aan de gang te gaan. Dus wat wordt mijn plan? En toen kreeg ik een belletje van investeerder Averest Capital. Of ik eens wilde praten.
Het spel begint
Na dat telefoontje heb ik meteen mijn vaste contact bij Van Oers gebeld, Sandra. Want ik wist na zoveel jaren samenwerking wel dat ik voor zo’n vraagstuk ook bij hen terecht kon. Zij heeft direct specialist Teun ingeseind. Het liefst had ik eerst met mijn vader overlegd bij zo’n grote ontwikkeling, maar door zijn ouderdomsdementie was dat niet meer mogelijk. Gelukkig heb ik mijn intuïtie nog waar ik altijd op vaar. En ik had er na al die jaren honderd procent vertrouwen in dat Van Oers dit wel tot een goed einde zou brengen. Daarbij had ik niks te verliezen, ik móest niet verkopen. Ik had juist het gevoel: nu gaat het spel beginnen, ik geef meteen alles uit handen. De kennis die bij Van Oers zit, heb ik niet.
Directeur blijven mét financiële zekerheid
De weg die we gingen bewandelen was al duidelijk: we zouden bij een grote groep andere applicatiebedrijven aansluiten, waarvan ik aandeelhouder werd. Wat voor mij vooral belangrijk was, is dat ik gewoon nog jaren kan aanblijven als directeur bij Simson Applicatie, maar wel met financiële zekerheid voor de toekomst. Alexander ging daarmee aan de slag, hij deed alle onderhandelingen voor me. In de finishing touch was ik wel betrokken. En natuurlijk werd ik door Van Oers steeds bijgepraat. Daardoor heb ik er geen moment stress van gehad, ik had altijd het gevoel dat het goed kwam. En dat kwam het ook.
Enige verandering is de teamdag
Na het tekenmoment op 21 oktober 2022, heb ik meteen alle collega’s afzonderlijk gebeld. Rond 20.00 uur legde ik de telefoon pas neer. Om uit te leggen dat ik niet de boel verkocht heb om daarna met gierende banden te vertrekken. Maar dat ik me ingekocht heb in een groter geheel en er voor hen absoluut niks verandert. Ze blijven werken voor mij, bij Simson Applicatie. Er komt geen dictator aan het roer, ik blijf op mijn plek.
We zijn nu acht maanden verder en ik ben er nog steeds, dus iedereen heeft wel door dat het echt zo blijft. Binnenkort organiseren we met de groep een teamdag, dat is eigenlijk het enige wat het team van deze verandering merkt. Dan ontmoeten we elkaar voor de eerste keer. Een mooi vooruitzicht!