Oekraïense werknemers en verlenging bewijs van verblijf
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie (2001/55 EG). Heeft u al Oekraïense werknemers in dienst? Dan moet u opnieuw controleren of uw werknemer in het bezit is van de juiste documenten en daarvan een bewijs bewaren in uw personeelsadministratie. Welke documenten u nodig heeft om aan te tonen dat iemand onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt en dus mag werken, leest u in dit artikel. Ook als u een vluchteling uit Oekraïne in loondienst neemt, moet u dat altijd melden bij het UWV met het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’.
Aanvragen derogatie
Tot en met 7 april 2023 kunt u weer een derogatievergunning aanvragen voor 2023 via de website van RVO. De derogatienormen zijn dit jaar wel lager dan voorgaand jaar. Voor de zand en lössgronden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg, en alle gronden gelegen in de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta, geldt een verhoogde stikstofnorm van 220 kg. Voor de rest van Nederland bedraagt deze 240 kg. Het is echter niet mogelijk om derogatie te krijgen op percelen die in natura 2000-gebieden en grondwaterbeschermingsgebieden gelegen zijn. Voor deze gronden geldt de standaardnorm van 170 kg. De voorwaarden voor derogatie kunt u nalezen op de website van RVO.
Uitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders
Als zonnepaneelhouder moet u als uitgangspunt btw betalen, omdat u tegen vergoeding stroom teruglevert aan het net. Het is voor particuliere zonnepaneelhouders onder voorwaarden mogelijk om de verschuldigde btw aan te geven op basis van een vooraf vastgesteld bedrag; het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De Belastingdienst heeft recent op haar website gecommuniceerd dat de toepassing van het forfait per direct wordt uitgebreid. Wat dit precies inhoudt en wat het voor u kan betekenen leest u in het volledige artikel.
Stimulering gebruik organische stofrijke meststoffen
Ter stimulering van het gebruik van organische stofrijke meststoffen, tellen deze meststoffen vanaf het jaar 2023 minder zwaar mee voor de fosfaatgebruiksnormen. Er dient dan wel minimaal 20 kg fosfaat van organische stofrijke meststof per hectare aangevoerd te worden en u mag niet meer fosfaat van de organische stofrijke meststof aanvoeren dan de maximale fosfaatgebruiksnorm. De betreffende meststof telt dan voor 75% mee. Het gaat om grasland met fosfaattoestand hoog. De fosfaatgebruiksnorm bedraagt 75 kg fosfaat per hectare.
Bemestingsplan
Sinds dit jaar dienen alle landbouwbedrijven elk jaar een mestplan op te stellen. Het mestplan moet dit jaar vóór 15 maart opgesteld zijn. Het mestplan is vormvrij en hoeft niet opgestuurd te worden aan RVO. U dient het wel 5 jaar te bewaren in uw bedrijfsadministratie. Het plan dient uit twee onderdelen te bestaan: een berekening van de geplande bemesting voor elk perceel vanuit de gewasbehoefte én een berekening waarmee gecontroleerd wordt of de geplande bemesting past binnen de gebruiksnormen. Wenst u een nadere toelichting, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Pensioen Eric Jansen
Na een lange carrière als (agro) fiscalist geniet Eric Jansen per 28 februari 2023 van zijn welverdiende pensioen. Eric heeft onze organisatie veel kennis en kunde bijgebracht en daar zijn wij hem zeer dankbaar voor. Wij wensen hem alle goeds voor de komende jaren.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!