Casus
Een man die reeds btw-ondernemer is in verband met de verhuur van onroerend goed koopt in 2007 een landgoed met diverse gebouwen zoals een woonhuis met aangebouwde veestal, twee arbeiderswoningen, een molen, een woonhuis en bedrijfsopstallen. Een aantal opstallen worden gerestaureerd en verbouwd en krijgen een andere bestemming. In een van de panden gaat de man wonen. De arbeiderswoningen op het landgoed heeft de man eind 2013/begin 2014 laten slopen en op die plek zijn vier bouwkavels gerealiseerd om te verkopen. Voordat de bouwkavels worden verkocht laat de man een vijver aanleggen tussen zijn woning en de kavels en laat hij de toegangsweg richting de vier kavels opnieuw verharden.
In 2019 worden twee bouwkavels verkocht waarbij een geschil ontstaat over de vraag of de man heeft gehandeld als btw-ondernemer als gevolg waarvan btw verschuldigd is bij verkoop.
De man is van mening dat hij de kavels heeft verkocht en geleverd als privépersoon omdat hij niets meer heeft gedaan dan het uitoefenen van zijn eigendomsrecht en dat sprake is van een incidentele handeling. Daarbij stelt hij dat hier niet aan afdoet dat hij reeds btw-ondernemer is voor de verhuuractiviteiten aangezien een verband tussen beide activiteiten ontbreekt. Ook stelt hij dat hij bij de aanschaf in 2007 niet al het voornemen had om het landgoed deels te verkavelen en bouwpercelen te verkopen.
Uitspraak rechtbank
Uit de uitspraak van de rechtbank volgt dat bij de beantwoording van de vraag of de man bij de verkoop van de twee bouwkavels heeft gehandeld als btw-ondernemer niet relevant is of de man al bij de aanschaf in 2007 de intentie tot verkoop had. Daarnaast blijkt uit de uitspraak dat de rechtbank van mening is dat de man bij de verkoop van de twee bouwkavels heeft gehandeld als btw-ondernemer. De man heeft de arbeiderswoningen laten slopen, zich richting de gemeente actief ingezet om woningbouw mogelijk te maken, de toegangsweg laten verharden en daarnaast blijkt uit de koopovereenkomst dat hij de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen om het bouwkavel bouw- en woonrijp te maken. Alles overwegende heeft de man volgens de rechtbank actieve stappen ondernomen die verder gaan dan beheer van privévermogen en daarom bij de verkoop gehandeld als btw-ondernemer.
Gevolgen praktijk
Bij de verkoop van woningbouwkavels waarbij actief stappen worden ondernomen die niet passen bij het enkele beheer van privévermogen is sprake van btw-ondernemerschap. Dit dient per situatie beoordeeld te worden en is zeer feitelijk. Het is van belang om dit goed te beoordelen om eventuele naheffing van btw (inclusief rente en boetes) te voorkomen.
Benieuwd naar onze eerdere artikelen over dit onderwerp?
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!