Vanoers.nlHR Solutions, BelastingadviesAof-premie mogelijk al jaren te hoog?

Aof-premie mogelijk al jaren te hoog? 

aof-premie te hoog

De premie die werkgevers betalen voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof), is al jaren structureel hoger dan nodig om de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen mee te betalen. Er zijn partijen die een claim indienen bij de Belastingdienst om de te veel betaalde Aof-premie terug te vorderen voor werkgevers.

Wat is de Aof-premie?

De Aof-premie is de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds. Dit is een van de premies werknemersverzekeringen die werkgevers via de aangifte loonheffingen betalen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt deze premie door aan het UWV die daarmee uitgaven financiert voor onder andere WIA- en Ziektewetuitkeringen.

Te veel premie?

Er gaan geluiden dat werkgevers al jaren te veel Aof-premie betalen. Argument daarbij is dat het arbeidsongeschiktheidsfonds gebaseerd zou zijn op een omslagstelsel: de premie wordt daarbij bepaald op basis van de verwachte uitgaven. De betaalde premie zou dus direct de uitkeringen moeten financieren en er zouden geen structurele overschotten in het fonds aanwezig mogen zijn. Geschat wordt dat het vermogen van het fonds eind 2025 echter € 40 miljard bedraagt. Dit structurele overschot zou het gevolg zijn van jarenlang te hoge Aof-premies.

Er is nu een initiatief van onder andere Massaalbezwaar.nl die stelt dat ruim 20% van de betaalde Aof-premie om voorgaande redenen onterecht is. Werkgevers die deze Aof-premie willen terugvragen, kunnen zich bij een door deze organisatie georganiseerde collectieve actie aansluiten. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Andere geluiden

De Telegraaf meldde eerder overigens dat het UWV stelt dat er geen sprake is van een omslagstelsel, maar dat de Staat eind jaren negentig is overgegaan naar ‘integraalmiddelenbeheer’. De Telegraaf meldt echter ook dat Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit, twijfelt of dit zo is. Hij heeft het idee dat de hiervoor benodigde aanpassing van regelgeving niet is gebeurd.
Ook het ministerie van SZW stelt dat de reserves in het arbeidsongeschiktheidsfonds gebruikt mogen worden om andere gaten op te vullen, aldus de Telegraaf. Zo ging bijvoorbeeld in 2025 de Aof-premie omhoog ter dekking van de geschrapte btw-verhoging op cultuur, aldus de krant.

Hoe verder?

Wij nemen in deze procedure geen stelling in, maar willen u met dit artikel informeren over het initiatief van de claimactie. Het is aan u als werkgever of u wil deelnemen aan de actie. Het aansluiten bij de actie is niet kosteloos en de kans op succes is uiteraard niet gegarandeerd

Wij volgen de ontwikkelingen en zullen, indien er relevante nieuwe informatie beschikbaar komt, dit meenemen in onze communicatie

Meer informatie

Heeft u andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Angela Veraart
Senior belastingadviseur
Angela Veraart
Nu delen:

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Angela Veraart
Angela Veraart | Senior belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!