Vanoers.nlBelastingadviesBtw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning

Btw-teruggave bouwkosten nieuwbouwwoning 

Btw teruggave bouwkosten

Er is veel te doen rondom de teruggave van btw over de bouwkosten van een nieuwbouwwoning. In juli jongstleden hebben wij u nog geïnformeerd over de toenmalige stand van zaken. Thans heeft de Hoge Raad voor het eerst uitspraak gedaan in een zaak waar de btw-aftrek over de bouwkosten van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen ter discussie staat.

De Hoge Raad heeft een eerdere uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden bevestigd. Aftrek van btw over de nieuwbouwkosten is hierdoor mogelijk!

 

Btw op bouwkosten

Eind 2017 heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld dat een eigenaar van een nieuwbouwwoning mét kantoorruimte, welke voor de btw als zakelijk is bestempeld, (naast de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen) ook een deel van de btw op de bouwkosten in aftrek kan brengen. Noemenswaardig hierbij is dat de eigenaar van de nieuwbouwwoning de niet-geïntegreerde zonnepanelen pas enige jaren nadat de nieuwbouwwoning was opgeleverd op zijn dak liet plaatsen. Door het feit dat ten tijde van de bouw van de nieuwbouwwoning de nieuwbouwwoning al als zakelijk is bestempeld, ontstaat extra aftrek van btw door de plaatsing van -in casu- niet-geïntegreerde zonnepanelen.

Zakelijke functie

Het Hof licht dit als volgt toe. Het deel van het dak waar de zonnepanelen op zijn geplaatst staat niet alleen ten dienste van de nuttige ruimtes in de woning, maar wordt ook gebruikt voor de ondersteuning van de zonnepanelen en heeft dus een zakelijke functie gekregen. Dit heeft als gevolg dat de eigenaar van de woning een deel van de btw op de kosten voor het dak dat zich onder de zonnepanelen bevindt, extra in aftrek kan brengen. De hoogte van deze extra aftrek wordt vastgesteld aan de hand van de volgende formule.

m² dak waarop de zonnepanelen zich bevinden

—————————————————————-

m² nuttige ruimte binnen de woning + m² dak waarop de zonnepanelen zich bevinden.

Tegen de uitspraak van het Hof had de staatssecretaris cassatie ingesteld. Op 27 september jongstleden heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in deze zaak. Zonder inhoudelijke motivering heeft de Hoge Raad het cassatieberoep van de Staatssecretaris ongegrond verklaard. Het oordeel van het Hof blijft hiermee in stand!

 

Btw-herzieningsregels

Voor eigenaren van nieuwbouwwoningen die hun nieuwbouwwoning als zakelijk hebben bestempeld, is het mogelijk om met een beroep op deze uitspraak een extra deel van de btw op de bouwkosten in aftrek te brengen. Zelfs als de zonnepanelen een aantal jaren na oplevering op het dak van de nieuwbouwwoning zijn geïnstalleerd en de woning toentertijd als btw-ondernemingsvermogen is aangemerkt. Dit is mogelijk door de zogenoemde btw-herzieningsregels.

 

Btw-ondernemers en particulieren

De aangehaalde uitspraak is niet alleen interessant voor btw-ondernemers die hun nieuwbouwwoning voor zakelijke doeleinden gebruiken, maar ook voor particulieren die zonnepanelen laten leggen op hun nieuwe woning.

Keerzijde blijft wel dat bij verkoop van de woning binnen 10 jaren na de aankoop mogelijk een deel van de afgetrokken btw moet worden terugbetaald.

 

Wat dit voor u betekent en meer informatie

Wij raden aan de btw-gevolgen bij het plaatsen van zonnepanelen te inventariseren en na te gaan welke optimalisatiemogelijkheden er zijn. Daarnaast is het raadzaam om bezwaar te maken tegen de ingediende btw-aangiften totdat de afstemming met de Belastingdienst is afgerond teneinde op die manier rechten veilig te stellen en dus om discussie achteraf te voorkomen. Benieuwd wat de uitspraak van de Hoge Raad voor u kan betekenen? Neem dan contact op met onze btw-adviesgroep.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.