Huidige situatie
Een dienst kan met Nederlandse btw belast worden als de plaats van de dienst Nederland is. Voor de vaststelling van de plaats van dienst, gelden in het btw-stelsel twee hoofdregels:
- Diensten verricht aan ondernemers (hierna: “B2B”): de plaats van dienst is daar waar de afnemende ondernemer de zetel van zijn bedrijfsuitoefening of een vaste inrichting heeft.
- Diensten verricht aan anderen dan ondernemers (waaronder particulieren, hierna: “B2C”): de plaats van dienst is daar de dienstverrichter is gevestigd dan wel een vaste inrichting heeft van waaruit de dienst wordt verricht.
Uitzonderingen
Op deze twee hoofdregels bestaan echter een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor wat betreft het verlenen van toegang tot diensten van culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve of vermakelijke aard (hierna: “vermakelijkheidsdiensten”). Voor deze vermakelijkheidsdiensten is – in afwijking van de twee hoofdregels – de plaats van dienst daar waar de evenementen of activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen B2B- en B2C-diensten. Ook wordt geen onderscheid gemaakt tussen evenementen of activiteiten die je fysiek of virtueel bijwoont.
Dit betekent dat vermakelijkheidsdiensten die virtueel worden bijgewoond, ook belast zijn daar waar de evenementen of activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden. Dit sluit niet meer goed aan bij het beginsel van de btw dat geheven dient te worden in de lidstaat waar de dienst daadwerkelijk wordt verbruikt. De afnemer verbruikt deze virtuele diensten namelijk veelal niet op de plaats waar de evenementen of activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden, maar op zijn vestigingsplaats, woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats.
Wat wijzigt er?
Met ingang van 1 januari 2025 is de plaats van dienst van virtuele vermakelijkheidsdiensten daar waar de afnemende ondernemer is gevestigd of zijn vaste inrichting zich bevindt, of waar de andere dan ondernemer, bijvoorbeeld een particulier, is gevestigd of zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats heeft. Hierdoor sluit de plaats van dienst beter aan bij de plaats van verbruik van de dienst.
Waar moet u als organisator van virtuele diensten rekening mee houden vanaf 1 januari 2025?
- De gewijzigde wetgeving heeft geen administratief effect als uw afnemer is gevestigd in de lidstaat waar de evenementen of de activiteiten plaatsvinden.
- Bij grensoverschrijdende B2B-diensten zal veelal de btw-verleggingsregeling van toepassing zijn, waardoor u als organisator niet in lidstaat verbruik hoeft te registreren.
- Voor grensoverschrijdende B2C-diensten is in beginsel btw in lidstaat van verbruik verschuldigd. Voor het aangeven van de lokale btw hoeft u zich als organisator niet in lidstaat van verbruik te registreren, maar kunt u gebruik maken van het éénloketsysteem. Met dat systeem kunt u alle verschuldigde btw aangeven en afdragen in één lidstaat.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!