Vanoers.nlDga en familiebedrijven, Bouw en vastgoed, BelastingadviesActieve stappen die niet passen bij beheer privévermogen leiden tot btw-ondernemerschap bij verkoop woningbouwkavels

Actieve stappen die niet passen bij beheer privévermogen leiden tot btw-ondernemerschap bij verkoop woningbouwkavels 

Btw-ondernemerschap bij verkoop woningbouwkavels

Regelmatig komt de vraag op of de verkoop van woningbouwkavels plaatsvindt als btw-ondernemer. Op welk moment is geen sprake meer van het beheer van privévermogen maar wordt gehandeld als btw-ondernemer? In een uitspraak van rechtbank Noord-Holland is deze vraag aan de orde. In dit artikel leest u meer over deze zaak en de gevolgen van deze uitspraak voor de praktijk.

Casus

Belanghebbende koopt in 2015 een vrijstaande woning met schuur, weiland en verdere aanhorigheden. De onroerende zaak wordt gesplitst in kavels. Een van de kavels betreft het weiland waarvoor belanghebbende in 2019 een anterieure overeenkomst sluit met de gemeente waarbij vier woningbouwkavels worden gerealiseerd. Belanghebbende verkoopt vervolgens eind 2019 en begin 2021 twee van de vier woningbouwkavels. In dat kader stuurt belanghebbende een afstemmingsverzoek naar de Belastingdienst. Belanghebbende is van mening dat bij de verkoop van de woningbouwkavels niet gehandeld wordt als btw-ondernemer omdat slechts sprake is van het beheer van privévermogen. De inspecteur is het hier niet mee eens en stelt dat sprake is van btw-ondernemerschap. Het geschil komt bij de rechter.

Uitspraak rechtbank

De rechtbank oordeelt dat belanghebbende actief stappen heeft ondernomen die niet passen bij het enkele beheer van privévermogen. Uit de anterieure overeenkomst met de gemeente volgt namelijk dat belanghebbende de volgende verplichtingen is aangegaan bestaande uit: het uitwerken van een bouwprogramma in een proefverkaveling, het opstellen van een verkavelingsplan, het bouw- en woonrijp maken, het (laten) uitvoeren van aanvullende onderzoeken en het aanleggen van kabels en dergelijke voor nutsvoorzieningen. Belanghebbende stelt nog dat zij van meet af aan de intentie had om de verplichtingen uit de anterieure overeenkomst over te dragen aan de kopers en tot op heden geen van de werkzaamheden heeft uitgevoerd of laten uitvoeren.

Geen stukken overlegd

De rechtbank daarentegen oordeelt dat dit niet weg neemt dat belanghebbende door de gemeente aan deze verplichtingen kan worden gehouden waardoor belanghebbende ten aanzien van de ontwikkeling van de percelen een risico heeft aanvaard dat niet vergelijkbaar is met een risico dat bij het beheer van privévermogen zou worden aanvaard. Door belanghebbende zijn ook geen stukken overlegd waaruit blijkt dat de verplichtingen uit de anterieure overeenkomst thans bij kopers van de twee woningbouwkavels liggen. Belanghebbende handelt bij de verkoop van de woningbouwkavels als btw-ondernemer.

Belanghebbende heeft bij het Hof hoger beroep ingesteld. Deze zaak krijgt dus nog een vervolg.

Gevolgen praktijk

Bij de verkoop van woningbouwkavels waarbij actief stappen worden ondernomen die niet passen bij het enkele beheer van privévermogen is sprake van btw-ondernemerschap. Dit dient per situatie beoordeeld te worden en is zeer feitelijk. Het is van belang om dit goed te beoordelen om eventuele naheffing van btw (inclusief renten en boetes) te voorkomen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!