Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesGeen verlaagd tarief overdrachtsbelasting voor bouwkavel

Geen verlaagd tarief overdrachtsbelasting voor bouwkavel 

Geen verlaagd tarief overdrachtsbelasting voor bouwkavel

Hof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs geoordeeld dat de aankoop van een bouwkavel waarop slechts 1% van een buitenmuur van de voormalige woning staat, niet kwalificeert als aankoop van een eigen woning. Het verlaagde tarief overdrachtsbelasting van 2% is niet van toepassing.

De casus

Een projectontwikkelaar heeft een onroerende zaak gekocht en vervolgens het aangekochte perceel kadastraal gesplitst in bouwkavels. Een echtpaar heeft met de projectontwikkelaar een koop- en aannemingsovereenkomst gesloten. Daarbij hebben zij een kavel verworven. Ten tijde van de verwerving door het echtpaar stond er nog enige bebouwing op deze kavel, onder meer een buitenmuur van de oorspronkelijke woning. Dit gedeelte van de buitenmuur betrof minder dan 1% van de voormalige woning. Bij de aankoop heeft het echtpaar 6% overdrachtsbelasting betaald. Zij stellen echter dat het tarief van 2% mag worden toegepast.

Bouwkavel is geen woning

Het hof oordeelt dat voor de vraag of een woning wordt verkregen, de beoordeling per perceel moet plaatsvinden. Vaststaat dat de voormalige woning is ontworpen en gebouwd voor gebruik als woning. Na verkaveling is de voormalige woning met aanhorigheden gelegen op meerdere kadastrale percelen. Een zeer klein deel, zijnde 1%, van de voormalige woning is gelegen op de grond binnen de aangekochte bouwkavel. Dit gebouwdeel is op zichzelf niet voor bewoning bestemd of geschikt. Ook is dit gebouwdeel niet met slechts beperkte aanpassingen geschikt te maken voor bewoning. Het hof beslist dan ook dat het echtpaar met de aankoop van de bouwkavel geen woning hebben verkregen. Het algemene tarief OVB (6% in 2020) is terecht toegepast.

Onder de huidige wetgeving zou het verlaagde tarief ook niet van toepassing zijn. Het echtpaar verkrijgt immers niet de eigendom van een (bestaande) woning, met als doel om die woning als hoofdverblijf te gaan gebruiken.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!