Vanoers.nlZorg, Onderwijs, Dga en familiebedrijven, BelastingadviesGeschillenregeling staat fiscale eenheid omzetbelasting in de weg

Geschillenregeling staat fiscale eenheid omzetbelasting in de weg 

Geschillenregeling staat fiscale eenheid omzetbelasting in de wegGeschillenregeling staat fiscale eenheid omzetbelasting in de weg

Hoe belangrijk is financiële verwevenheid voor een fiscale eenheid voor de omzetbelasting? In dit artikel bespreken we een casus waarin de Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt of een schoonmaakbedrijf en een ziekenhuis voldoen aan de voorwaarden voor een fiscale eenheid voor de omzetbelasting. We beschrijven daarnaast ook wat dit voor de praktijk betekent.

De casus

Belanghebbende verricht schoonmaakwerkzaamheden voor een ziekenhuis. De aandelen in belanghebbende worden voor 51% gehouden door de stichting die het ziekenhuis exploiteert en voor 49% gehouden door een bv. In de aandeelhoudersovereenkomst is een geschillenregeling opgenomen, waarin staat dat geschillen tussen aandeelhouders worden opgelost door middel van een scheidsgerecht.

Belanghebbende en de stichting bevinden zich samen in een fiscale eenheid. De inspecteur legt in 2011 een naheffingsaanslag op, omdat hij stelt dat er geen sprake is van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting. In geschil is dus of er wordt voldaan aan de voorwaarden van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat er niet aan de voorwaarden van een fiscale eenheid is voldaan. Er is geen sprake van een fiscale eenheid, omdat de financiële verwevenheid ontbreekt. De stichting heeft wel 51% van de stemrechten in belanghebbende, maar door de geschillenregeling is het niet de stichting die de doorslaggevende beslissing maakt bij het bepalen van het beleid, maar het scheidsgerecht. Een beroep op het vertrouwensbeginsel op grond van de afgegeven beschikking fiscale eenheid slaagt ook niet. Belanghebbende had moeten beseffen dat de aandeelhoudersovereenkomst van belang was voor de beoordeling.

Vertaling naar de praktijk

Voor het vormen van een fiscale eenheid, geldt een aantal voorwaarden. De ondernemingen moeten:

  • een eenheid vormen op financieel, organisatorisch en economisch gebied;
  • elk ondernemer zijn voor de btw;
  • gevestigd zijn in Nederland.

Dat de rechtbank in casu heeft geoordeeld dat de financiële verwevenheid ontbreekt, heeft gevolgen voor de kwalificatie van fiscale eenheden voor de omzetbelasting. Enkel een meerderheidsbelang in het kapitaal is niet meer voldoende om te voldoen aan de eis van financiële verwevenheid. De rechtbank heeft bepaald dat er gekeken moet worden naar de realiteit. Er moet sprake zijn van doorslaggevend zeggenschap wil je kunnen spreken financiële verwevenheid. Bepalingen in de statuten of aandeelhoudersovereenkomst van een bedrijf kunnen dus een directe invloed hebben op de kwalificatie of er sprake kan zijn van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl .

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!