Wie is UBO?
Een UBO is een natuurlijk persoon welke de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft over een vennootschap of een andere ingeschreven juridische entiteit. Deze persoon heeft een belang van meer dan 25%. In het UBO-register dient van elke UBO een aantal persoonsgegevens te worden geregistreerd en de aard en omvang van hun economische belang.
Registratieplicht
Het UBO-register is onderdeel van het Handelsregister. Ondernemingen en rechtspersonen die in Nederland gevestigd zijn én hier volgens de statuten een zetel hebben, zijn verplicht hun UBO te registreren. Het gaat om de volgende rechtsvormen:
- Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en naamloze vennootschap (met uitzondering van beursgenoteerde nv en hun 100%-dochtervennootschappen);
- Europese naamloze vennootschap, Europees economisch samenwerkingsverband en Europese coöperatieve vennootschap allen met zetel in Nederland;
- Coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, vereniging, vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en vereniging zonder volledige rechtsbevoegdheid die een onderneming drijft;
- Stichting (waaronder een STAK), maatschap, commanditaire vennootschap, vennootschap onder firma en rederij;
- ANBI (algemeen nut beogende instelling) indien zij als vennootschap of andere juridische entiteit zijn vormgegeven.
De registratieplicht geldt niet voor:
- Naar buitenlands opgerichte rechtspersonen met een hoofd- of nevenvestiging in Nederland;
- Kerkgenootschap,
- Eenmanszaak,
- Publiekrechtelijke rechtspersoon;
- VVE;
- Verenigingen zonder volledige rechtsbevoegdheid en zonder onderneming.
Verplichting UBO-register vooralsnog alleen voor Nederlandse entiteiten
De verplichtingen in verband met het UBO-register blijven op dit moment beperkt tot in Nederland opgerichte entiteiten. Dit betekent dat buitenlandse entiteiten vooralsnog niet tot registratie van hun UBO’s in Nederland verplicht zijn, ook als een dergelijke buitenlandse entiteit een onderneming in Nederland drijft (en dus is ingeschreven in het Handelsregister) of wanneer sprake is van een zogenoemde formeel buitenlandse vennootschap in de zin van de Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen.
Voor trusts en het open fonds voor gemene rekening kom nog een apart wetsvoorstel. Hiervoor geldt een langere implementatietermijn namelijk per 10 maart 2020.
Op de hoogte blijven?
Wij houden u op de hoogte van ontwikkelingen. Voor vragen hieromtrent kunt u contact opnemen met onze belastingadviseurs.