Muur op perceel grond
De belanghebbende koopt een perceel grond met een oude snoepfabriek. De snoepfabriek wordt gedeeltelijk gesloopt waarna een lange muur blijft staan. Een deel van het perceel wordt gebruikt voor nieuwbouw. Het andere deel waarop de muur is achtergebleven wordt door belanghebbende verkocht aan een derde.
De belanghebbende gaat uit van de levering van bebouwde grond, vrijgesteld van btw, en draagt zodoende geen btw af. De inspecteur stelt zich op het standpunt dat het perceel ten onrechte niet als bouwterrein is aangemerkt en legt een naheffingsaanslag btw op. Hof Den Haag oordeelt, net als de rechtbank, dat geen bouwterrein is geleverd omdat vanwege de aanwezigheid van de muur geen onbebouwde grond is geleverd. De levering is volgens het hof vrijgesteld van btw. De staatssecretaris gaat in cassatie bij de Hoge Raad.
Levering onbebouwde grond
Volgens de A-G blijkt uit de vaststaande feiten niet dat de muur nog een functie als gebouw kan vervullen. Zodoende is geen sprake van de levering van bebouwde grond maar is sprake van de levering van onbebouwde grond. Het perceel moet aangemerkt worden als bouwterrein. De btw-vrijstelling is dus niet van toepassing en ter zake van de levering was dus btw verschuldigd. De A-G adviseert de Hoge Raad om het beroep van de staatssecretaris gegrond te verklaren.
Meer informatie
Heeft u vragen over de btw-issues die spelen bij de levering van een perceel grond met (restanten van) bebouwing? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!