Vanoers.nlTransport en logistiek, BelastingadviesConclusie AG: opladen elektrisch voertuig middels oplaadkaart is goederenlevering voor de btw

Conclusie AG: opladen elektrisch voertuig middels oplaadkaart is goederenlevering voor de btw 

Een exploitant van een oplaadpunt levert elektriciteit aan de gebruiker van een elektrisch voertuig. De partij die aan gebruikers een oplaadkaart verstrekt waarmee zij hun elektrische voertuigen kunnen opladen treedt bij die levering op als commissionair, zo volgt uit een conclusie van de AG. Zodoende is bij fictie sprake van een goederenlevering voor de btw in plaats van een vrijgestelde kredietverleningsdienst. Hiermee wordt het btw-aftrekrecht bij ondernemers die dergelijke oplaadkaarten voor elektrische voertuigen verstrekken gewaarborgd. Het is afwachten of het Hof van Justitie de conclusie van de AG gaat volgen. In dit artikel leest u meer over deze zaak en de gevolgen voor de praktijk.

Casus

Een Duitse ondernemer biedt gebruikers van elektrische voertuigen (in het vervolg EV’s) in Zweden toegang tot een netwerk van oplaadpunten. Zij verstrekt in dat kader oplaadkaarten en een app. De Duitse ondernemer sluit contracten met diverse exploitanten van oplaadpunten. Wanneer een gebruiker zijn EV oplaadt, wordt de oplaadsessie bij de exploitant geregistreerd en voor die sessie en factuur gestuurd aan de Duitse ondernemer. De Duitse ondernemer is van mening dat twee prestaties worden verricht aan de gebruikers van de EV’s in Zweden, namelijk (1) de levering van elektriciteit en (2) het verrichten van diensten bestaande uit het faciliteren van toegang tot het netwerk van oplaadpunten. Volgens de Duitse ondernemer is enkel de levering van elektriciteit belast met Zweedse btw. De Zweedse rechter stelt vragen aan het Hof van Justitie (in het vervolg: HvJ).

Conclusie AG

De AG concludeert dat de exploitant van een oplaadpunt elektriciteit levert aan de gebruiker van de EV waarbij de Duitse ondernemer optreedt als commissionair. Zodoende is bij fictie sprake van een goederenlevering voor de btw door de Duitse ondernemer.

Gevolgen praktijk

De conclusie van de AG is zeer welkom voor dergelijke tankkaartverstrekkers zoals de Duitse ondernemer in deze zaak. In eerdere zaken zoals Vega International kwam het HvJ namelijk tot de conclusie dat de handeling tussen de kaartverstrekker en de kaartgebruiker moet worden beschouwd als een dienst bestaande uit btw-vrijgestelde kredietverlening. Dit oordeel leidt tot niet-aftrekbare btw bij tankkaartverstrekkers. Zie ook ons eerdere artikel over deze zaak.

De uitspraak in de zaak Vega International heeft vooralsnog geen impact gehad op Nederlandse tankkaartverstrekkers die een beroep konden doen op beleid in een besluit van de Staatssecretaris van Financiën. Als gevolg van dat beleid is onder voorwaarden btw-aftrek namelijk toegestaan.

Het is overigens niet helemaal duidelijk of dit beleid ook van toepassing is op het opladen van EV’s. Met name voor verstrekkers van oplaadkaarten voor EV’s lijkt ons de uitspraak van het HvJ daarom van belang.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!