Vanoers.nlBelastingadviesUitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders

Uitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders 

Uitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders

Als zonnepaneelhouder moet u als uitgangspunt btw betalen, omdat u tegen vergoeding stroom teruglevert aan het net. Het is voor particuliere zonnepaneelhouders onder voorwaarden mogelijk om de verschuldigde btw aan te geven op basis van een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De Belastingdienst heeft recent op haar website gecommuniceerd dat de toepassing van het forfait per direct wordt uitgebreid.

Uitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders

Het forfait kon alleen worden toegepast voor installaties van zonnepanelen met een opwekvermogen van maximaal 10.000 Wattpiek. Het maximaal toegestane opwekvermogen wordt verhoogd naar 15.000 Wattpiek. Dit omdat in praktijk is gebleken dat zonnepaneelhouders ook zonnepanelen (op of nabij de woning) installeren met een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek.

Daarnaast kunnen ook ondernemers met zonnepanelen (op of nabij de woning) het forfait gaan toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zzp’er die reeds een btw-nummer heeft en zonnepanelen op zijn/haar woning laat leggen. Voorheen bestond deze mogelijkheid enkel voor particuliere zonnepaneelhouders (dat wil zeggen zonnepaneelhouders die nog geen btw-nummer hadden).

De uitbreiding van het forfait is per direct van kracht. Dit betekent dat ook voor de btw-jaaraangiftes over 2022 met deadline 31 maart 2023, de uitbreiding van het forfait al kan worden toegepast.

Relevantie voor de praktijk

Het gros van de particuliere zonnepaneelhouders zal na aanschaf van de zonnepanelen een beroep hebben gedaan op de kleineondernemersregeling, of valt automatisch onder deze regeling omdat de omzet € 1.800 of lager is (de ‘registratiedrempel’). Daarvan is in ieder geval sprake indien de zonnepanelen een opwekvermogen hebben van maximaal 15.000 Wattpiek. In dat geval hoeft u als zonnepaneelhouder geen btw-aangifte te doen en is de uitbreiding van het forfait voor u dus niet relevant.

In geval u als zonnepaneelhouder het forfait niet mocht toepassen, dan moest u het bedrag aan verschuldigde btw zelf berekenen. Het is onze ervaring dat het berekenen van de verschuldigde btw een stuk complexer is dan het toepassen van het forfait. De uitbreiding van het forfait is voor deze groep zonnepaneelhouders zodoende een wenselijke ontwikkeling.

Ter volledigheid merken wij nog op dat het terugvragen van aanschaf-btw op zonnepanelen los staat van de verplichting om verschuldigde btw over de terug levering van stroom aan te geven. Met andere woorden: ook als u na 1 januari 2023 zonnepanelen heeft aangeschaft met 0% btw bent u in beginsel nog steeds verplicht om de verschuldigde btw aan te geven in verband met het tegen vergoeding terug leveren van energie. Dat u geen btw heeft teruggevraagd, is daarbij niet relevant. Een uitzondering hierop geldt wanneer u deelneemt aan de kleineondernemersregeling.

Meer informatie?

Wwilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

 

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
|
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!