Vanoers.nlBelastingadviesUitbreiding reikwijdte goedkeuring btw, BPM en leasing

Uitbreiding reikwijdte goedkeuring btw, BPM en leasing 

Uitbreiding reikwijdte goedkeuring btw, BPM en leasing

De reikwijdte van het Besluit omzetbelasting bij leasing is onlangs uitgebreid naar: i) bestelauto’s en motorrijwielen, nieuw en gebruikt en ii) alle gebruikte motorrijtuigen, ook als die als gebruikt motorrijtuig zijn gekocht door de leasemaatschappij.

De uitbreiding van de goedkeuring

De wijziging beoogt het besluit te laten aansluiten bij de praktijk. De betreffende goedkeuring is van belang als de huurder / lessee van een motorrijtuig geen of geen volledig recht op btw-aftrek heeft. Normaal gesproken wordt de BPM verdisconteerd in de leasetermijnen die de leasemaatschappij in rekening brengt aan de lessee. Over de leasetermijnen (inclusief de BPM) is dan btw verschuldigd. Als de lessee geen (volledig) recht op aftrek van btw heeft, ontstaat er op deze manier dus btw-druk over de BPM. Deze btw-druk zou niet ontstaan als de lessee het motorrijtuig zou kopen, in plaats van het te leasen.

Om aan dit ongewenste effect tegemoet te komen, is onder voorwaarden goedgekeurd dat de leasemaatschappij geen btw berekent over de BPM-component. Dit leidt tot een btw-besparing.

De uitbreiding van de goedkeuring brengt verder met zich mee dat per 1 januari 2025 ook leasecontracten welke zijn afgesloten voor bestelauto’s van ondernemers onder het besluit kunnen vallen. Vanaf dat moment vervalt immers de huidige BPM-vrijstelling voor bestelauto’s.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!